Evenimentul Zilei > International > Parada gay ar fi fost responsabilă pentru epidemia de variola maimuței. Cum se apără organizatorii
Parada gay ar fi fost responsabilă pentru epidemia de variola maimuței. Cum se apără organizatorii

Parada gay ar fi fost responsabilă pentru epidemia de variola maimuței. Cum se apără organizatorii

Cotidianul italian La Repubblica este convins că epidemia de variola maimuței a pornit de la „Gay Pride” din Gran Canaria. Cu toate astea, organizatorii se apără și declară că au oferit măsuri de protecție tuturor participanților.

Principalul vinovat pentru epidemia de variola maimuței a fost „Gay Pride” din Gran Canaria, scrie cotidianul italian La Repubblica. La eveniment au participat 80.000 de persoane.

În centrul Yumbo din Maspalomas, în sudul Gran Canaria, a avut loc un „eveniment de amplificare”, potrivit specialiștilor în boli infecțioase. Peste 80.000 de persoane, din 5 până în 15 mai s-au distrat la o petrecere non-stop, zi și noapte. Experții sunt convinși că printre participanți au fost și oameni infectați cu variola maimuței, virusul care se transmite în multe moduri, dar în special prin contact sexual, scrie Ziarul Românesc din Spania.

După ore întregi, muzica de la Centrul Yumbo s-a oprit definitiv, participanții au plecat acasă, mai exact în Spania continentală sau în Italia, Belgia, Germania, Franța sau chiar în țările din nordul Europei. Unii fuseseră deja infectați, dar alții s-au îmbolnăvit la eveniment.

Variola maimuței la „Gay Pride”

La Maspalomas s-a ținut un eveniment foarte cunoscut, cea de-a douăzecea ediție a „Gay Pride” de iarnă. Este principala destinație europeană pentru turismul LGBTQ+.

Sursă: Joseph Golby | Dreamstime.com

De la începutul epidemiei, Spania a avut în 26 mai cel mai mare număr de cazuri pozitive, 84. Șase locuiesc în Insulele Canare și patru infectați au fost la Gay Pride, explică „Consejeria de sanidad” din Las Palmas, capitala arhipelagului.

Printre magazinele Centrului Yumbo și în comunitatea gay locală, s-au format mai multe controverse, printre care stigmatizarea orientărilor sexuale și afectarea turismului.

Edward Timon s-a mutat în Gran Canaria în urmă cu peste zece ani. Acesta este un activist al comunității gay și editor al unui site de informații. „Sunt îngrijorați, că toți cei de aici, pentru că ceea ce se întâmplă ar putea pune Maspalomasul nostru într-o lumină proastă”, a spus el după paradă.

Potrivit specialiștilor, cazurile de variola maimuței cresc de la o zi la alta, iar unele state deja au luat o serie de măsuri împotriva epidemiei.