Boala gravă care ne pune la pământ! Avertisment dur al specialiştilor. Sistemul osos, în pericol

Boala gravă care ne pune la pământ! Avertisment dur al specialiştilor. Sistemul osos, în pericol Sursa: Dreamstime.com

OMS consideră osteoporoza drept o problemă de sănătate publică, astfel că identificarea simptomelor sale reprezintă o prioritate pentru Organizație. Cunoscută și ca „maladia silențioasă”, această boală afectează 15% dintre femeile trecute de 50 de ani, iar simptomele sale, de multe ori, nu sunt observate la timp.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că nu mai puțin de 15% dintre femeile cu vârste între 50-59 ani suferă de osteoporoză, iar procentul crește până la 70% în cazul femeilor de peste 80 de ani.

O boală asimptomatică, dar periculoasă

Această afecțiune este considerată o „maladie silențioasă”, din pricina faptului că este asimptomatică. Abia în stadiile avansate bolnavul ajunge să resimtă dureri provocate de complicațiile acestei boli, conform Doctorul Zilei.

Dat fiind faptul că trece, de multe ori, subdiagnosticată, medicii recomandă indivizilor de peste 45 de ani să efectueze controale de specialitate la nivelul coloanei vertebrale, șoldurilor și antebrațelor. Acestea sunt primele locuri în care se pot observa efectele osteoporozei.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În primii 20 de ani de viață predomină procesul de formare de țesut osos, astfel că în jurul vârstei de 30 de ani scheletul uman atinge un maxim de masă osoasă. După vârsta de 35 de ani, osul pierde încontinuu din substanţa sa.

Pierderea progresivă a masei osoase poate fi extrem de periculoasă pentru persoanele care nu au atins în prealabil o densitate osoasă crescută sau dacă pierderea osoasă este rapidă, crescând riscul de fracturi”, transmite dr. Cristian Tăutu.

Osteoporoza poate fi prevenită prin alimentație responsabilă

Medicul Cristian Tăutu recomandă mișcarea fizică moderată, de cel puțin jumătate de oră/zi, alături de adoptarea unei stil de viață sănătos, cu alimente bogate în proteine, calciu, vitamina D. De asemenea, sunt de evitat fumatul și consumul de alcool, cafea și sare.

Sistemul osos poate fi întărit prin consumul de sparanghel, broccoli, praz, ștevie, salată verde, sau spanac, căci au un conținut ridicat de nutrienți indispensabili funcționării organismului.

Pe lângă legume, sunt recomandate și cerealele integrale, precum fulgii de ovăz, secară integrală sau grâu, pe care le putem integra în dieta zilnică ca gustare sau mic dejun. Acestea conțin acizi grași Omega-3, vitamine, magneziu și proteine, deosebit de importante pentru sănătatea organismului și, implicit, a oaselor.

Calciul este important pentru femei

Femeile trebuie să consume alimente bogate în calciu, în special pentru scăderea riscului osteoporozei. O dietă bogată în calciu și vitamina D s-a dovedit a scădea incidența fracturilor. În plus, calciul are rol important în reglarea tensiunii arteriale.

Așadar, femeia adultă trebuie să aibă un aport zilnic de 800 – 1000 mg de calciu, iar după menopauză, acest aport va crește la 1200 mg. Osteoporoza este și inamicul bărbatului și de aceea și acesta trebuie să aibă calciu în dietă în mod constant.

Studiile arată că o nutriție care asigură suficient calciu scade incidența cancerului de prostată la bărbați. Cantitatea zilnică de calciu recomandată pentru bărbații de toate vârstele este de 800 mg.