O boală îi macină pe oameni de 7000 de ani

O boală îi macină pe oameni de 7000 de anisursa foto: EVZ

Cel mai vechi caz cunoscut de „boală a oaselor de piatră” a fost descoperit în scheletul unui bărbat în vârstă de 20 de ani, care a murit acum 6.600 de ani pe teritoriul Albaniei.

Osteoporoza sau boala oaselor de piatră afectează sistemul osos. Oasele devin atât de fragile încât o simplă căzătură sau chiar acțiuni obișnuite, cum ar fi aplecarea sau tusea, pot provoca o fractură.

Cele mai frecvente fracturi asociate osteoporozei apar la sold, încheietura mâinii sau la coloana vertebrală.

Deși afectează în special femeile, osteoporoză apare inclusiv la bărbați. Au un risc mai mare de a dezvolta boala femeile albe și asiatice – cu precădere femeile cele care sunt la menopauza.

Cum apare osteoporoza?

Nu se cunoaște exact care este cauza osteoporozei, însă știm cum apare boală. Osul este un țesut viu, dinamic, în continuă schimbare. Pentru că oasele să rămână puternice de-a lungul vieții, corpul nostru îndepărtează osul vechi și îl înlocuiește cu unul nou.

Copilăria și adolescență sunt perioadele esențiale când se formează masă noastră osoasă: oasele cresc, devin mai lungi și mai puternice, iar acest ritm continuă până la 25-30 ani, când se atinge masa osoasă maximă. După această vârstă, oasele suferă un proces continuu de formare și distrugere care le permite să rămână sănătoase.

Totuși, când împlinim 40 sau 50 ani, acest echilibru se modifică, deoarece nu mai este posibil să înlocuim la fel de repede țesutul osos pe măsură ce el este îndepărtat.

Iar acest efect este cu atât mai accentuat în cazul femeilor în primii ani după menopauză, când se pierde efectul protectiv al hormonului estrogen.

Dacă am putea să ne uităm în interiorul osului, acesta ar arată ca un fagure de miere.

Când suferi de osteoporoză, spațiile din interiorul fagurelui devin mai largi, iar osul care formează fagurele mai subțire. În plus, se subțiază și învelișul extern al osului. Osul devine subțire și fragil, favorizând astfel fracturile.

Riscul de a dezvoltă osteoporoză depinde parțial de cât de multă masă osoasă ai atins până la împlinirea vârstei de 30 de ani. Cu cât ai mai multă masă osoasă, cu atât ai mai puține șanse de a face osteoporoză pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Studiul

Cercetătorii din Germania au analizat cele 1,5 metri de rămășițe ale unui bărbat, care a murit la vârsta de douăzeci de ani, și care au fost dezgropate în orașul Maliq în 1963.

Ne puteți urmări și pe Google News