Medic român: Variola maimuței se poate transmite de pe haine. Virusul poate fi distrus prin spălare, la temperaturi de peste 70 de grade
- Antonia Hendrik
- 26 mai 2022, 15:40
Până acum se ştie că virusul se poate transmite prin contactul cu o persoană, cu un animal infectat sau prin suprafețe contaminate. De obicei, virusul intră în organism prin pielea rănită, inhalare prin nas, ochi sau gură. Cercetătorii cred că transmiterea de la om la om se face mai ales prin inhalarea de picături respiratorii mari, decât prin contact direct cu fluidele corporale sau prin contact indirect. Dar doctorul Marius Geantă spune că variola maimuței se poate transmite şi prin haine.
Experții spun că variola maimuței este rară și, de obicei, nu este fatală. Forma virusului care circulă în prezent în mai multe state ale lumii este considerată a fi mai ușoară, cu o rată a mortalității de mai puțin de 1%.
Doctorul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, spune că variola maimuței se transmite și prin intermediul hainelor.
Virusul poate să se transmită de pe haine. Din acest motiv nu trebuie să stigmatizăm. Poate persoana infectată nu se duce la medic și nici nu anunță alți membri ai familiei din diverse motive. Este posibil ca o persoană să ia hainele pe care le poartă cel infectat și să le ducă la baie, de exemplu. Sau cineva poate să poarte hainele unei persoane infectate. De asemenea, în spital, persoanele care schimbă lenjeriile paturilor în care stau bolnavii se pot infecta. Virusul poate fi distrus însă prin spălare la temperaturi de peste 70 de grade timp de 30 de minute a declarat medicul.
Transmisibilitatea variolei maimuței este foarte lentă
Doctorul Marius Geantă a mai subliniat faptul că mutațiile fac ca virusul să devină mai puternic în lupta cu proteinele organismului nostru care în general inactivează virusul.
Vorbim în continuare despre un virus care se transmite foarte încet, dar aceste mutații fac ca o anumită proteină din organismul nostru care în general inactivează virusul, să fie inactivată ca urmare a acestor modificări iar atunci persoana respectivă se infectează mult mai ușor. Este o constatare importantă din punct de vedere al secvențierii genomice. Nu este cazul să ne panicăm, este o informație științifică și de valoare, numai că așa cum vorbeam și în cazul SARS-CoV-2 trebuie să punem această informație și în contextul sănătății publice, adică să vedem dacă aceste mutații determină în viața reală o transmitere mai rapidă de la om la om, a spus medicul.
Începând cu 13 mai 2022, cazuri de variolă a maimuței au fost raportate la OMS în 12 state. Investigațiile epidemiologice sunt în desfășurare. Pe baza informațiilor disponibile în prezent, cazurile au fost identificate în principal, dar nu exclusiv, în rândul bărbaților gay.
Emiratele Arabe Unite au anunțat primul caz de variolă la maimuță la o femeie de 29 de ani care a venit din Africa de Vest. În Slovenia, un bărbat care a dezvoltat simptome după ce s-a întors din Insulele Canare, a fost confirmat, de asemenea, că are variola maimuței, potrivit autorităților sanitare. Infecțiile cu variola maimuței au fost deja legate de festivalul gay din Gran Canaria, la care au participat până la 80.000 de persoane în perioada 5-15 mai.
Anglia a confirmat miercuri încă 14 infecții, ajungând la 71 de cazuri pe tot teritoriul Marii Britanii
Oamenii de știință au avertizat că ar putea fi necesară o campanie de vaccinare pentru bărbații gay și bisexuali pentru a combate focarul de variola a maimuței. Aceștia au sugerat că virusul a fost răspândit prin evenimente inclusiv festivaluri. Specialiștii de la OMS spun că variola maimuței se răspândește prin contactul fizic prelungit.
Variola maimuţei nu se răspândește în mod normal cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale. Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat prelungit cu o persoană care are variola maimuței sau contact prelungit cu obiecte contaminate. Cu toate că variola maimutei nu a fost documentată anterior ca o infecție cu transmitere sexuală, transmiterea în timpul contactului sexual este în concordanță cu modul în care acum virusul poate fi transmis de la o persoană la alta, informează who.int.