Evenimentul ZileiInternationalPandemia a amplificat inegalitățile și încălcările drepturilor omului

Pandemia a amplificat inegalitățile și încălcările drepturilor omului

Pandemia a amplificat inegalitățile și încălcările drepturilor omului
Amnesty International a publicat raportul anual, potrivit căruia Guvernele au folosit pandemia drept scuză pentru a încălca drepturile omului, indiferent dacă a fost sau nu intenția inițială.

Organizația critică de asemenea SUA și UE pentru reticența lor de a împărți vaccinurile cu țările mai sărace.

„Când se va ridica problema conform căreia producția de vaccinuri se va putea multiplica, atunci vor exista posibilități mai mari pentru țările sărace să le acceseze. Ce fac Statele Unite și Uniunea Europeană? Se declară nepregătite să elibereze brevetul pentru vaccin, să împărtășească cunoștințele despre acesta”, spune Agnes Callamard, secretarul general al Amnesty Internațional.

Raportul face referiri ample la Guvernele din Birmania și Rusia, criticând, de asemenea, utilizarea abuzivă a puterilor Poliției în Statele Unite și în Regatul Unit.

„Guvernele au folosit pandemia pentru a lansa noi atacuri împotriva drepturilor omului, în cele mai grave cazuri unele dintre ele au recurs la arestări arbitrare în masă cu scuza virusului COVID-19”, afirmă Netsanet Belay, director de cercetare la Amnesty International.

Pandemia a permis unor guverne să folosească puterile de urgență pentru a reprima adversarii și disensiunile, evidențiind inegalități profunde.

De asemenea, este remarcată lipsa serviciilor publice, cauzată de decenii de investiții insuficiente în sistemele de sănătate din întreaga lume.


Accesează: