Dialogurile de miercuri între reprezentanții lui Kim Jong-un și cei sud-coreeni din satul Panmunjon au adus decizia istorică, anunță ministerul unificării de la Seul, potrivit Daily Mail.

 

 

La Jocurile Olimpice de Iarnă care vor avea loc luna viitoare la Pyeongchang în Coreea de Sud, steagul unic al celor două delegații va arăta o peninsula celor două state.

 

Măsura trebuie aprobată de Comitetul Olimpic Internațional, iar ministrul sud-coreean a declarat că statele se vor consulta cu această organizație la sfârșitul săptămânii.

 

Delegația Coreei de Nord, care ar trebui să înceapă să sosească în satul olimpic la 25 ianuarie, va avea aproape 550 de membri, printre care și 230 de majorete, 140 de artiști și 30 de experți în taekwondo pentru a face o demonstrație, se arată în comunicatul citat de Daily Mail.

 

Dialogurile dintre cele două state sunt primele din ultimi doi ani care se referă la Jocurile Olimpice, oferind un răgaz mult așteptat de la tensiunile create de programul nuclear al lui Km Jong-un, dezvoltat în ciuda sancțiunilor ONU.

 

Deși criticii spun că măsura Phenianului nu este decât o mișcare pentru a slăbi alianța cu Statele unite pe care Seulul o are, dialogurile oferă o doză de optimism celor care cred în o soluție de pace în acest conflict. printre aceștia se numără și președintele sud-coreean, Moon Jae-in, care și-a anunțat susținerea pentru această echipă unită.

 

„Dacă defilăm împreună sub un steag unit sau aducem o echipă unică, părerea mea este ca acesta poate fi un pas important pentru a dezvolta relațiile Nord-Sud”, a declarat acesta, accentuând faptul că participarea statului condus de Kim Jong-un la Olimpiadă „va fi o ocazie sa încălzim legături demult înghețate” între cele două state.