Ouăle vegane sunt disponibile la raft. Mare surpriză e procesul de fabricație
- Antonia Hendrik
- 15 februarie 2025, 10:22

Ouăle de găină devin tot mai scumpe, iar rafturile magazinelor din SUA rămân în continuare goale. Aceasta a dus la apariția unei oportunități pentru alternative vegane la ouă.
Ouăle vegane sunt deja pe rafturile magazinelor
Companiile care produc ouă vegane își cresc capacitatea de producție, își extind rețelele de distribuție și intenționează să reducă prețurile pentru a beneficia de pe urma creșterii costurilor ouălor de găină, care au atins niveluri record.
Vânzările din luna ianuarie au înregistrat o creștere de cinci ori comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. Compania își amplifică producția de produse Just Egg, disponibile la retaileri precum Whole Foods și Walmart.
Odată cu gripa aviară care a dus la moartea a milioane de găini ouătoare, prețurile ouălor au atins niveluri record. Conform datelor furnizate de Departamentul Agriculturii din SUA, prețul mediu național de gros a ajuns la 7,34 de dolari pe duzină săptămâna trecută. Aceasta reprezintă o creștere de 10% față de săptămâna anterioară și un nou maxim istoric.
Din ce sunt făcute ouăle vegane
În Statele Unite, au fost dezvoltate ouă vegane realizate din ingrediente precum fasolea Mung. Producătorii de ouă pe bază de plante au început să își crească producția, având în vedere cererea tot mai mare pentru aceste produse.

Ouă vegane. Sursa foto: https://bevegan.ro/ou-prajit-vegan/
Compania Eat Just transformă fasolea Mung într-o pudră, apoi folosește acizi pentru a extrage proteina din care este fabricat produsul Just Egg. Acesta este disponibil atât în formă lichidă, cât și într-o variantă pliată, care poate fi prăjită.
„Acesta este, probabil, cel mai important moment pentru produsele pe bază de plante”, a spus directorul general de la Eat Just, Josh Tetrick.
Ouăle vegane, un adevărat boom pentru investiții
Ouăle vegane sunt parte a unei creșteri semnificative a investițiilor în alternativele pe bază de plante pentru produsele de origine animală. Acest trend a generat reacții variate din partea consumatorilor.
De exemplu, laptele vegetal a devenit un produs comun, iar cota sa de piață continuă să crească constant. Pe de altă parte, vânzările de carne pe bază de plante au cunoscut o explozie la începutul acestui deceniu, însă, după ce au încercat aceste produse, mulți americani s-au întors la carnea din surse animale, scrie presstelegram.com.