ONU avertizează că lipsesc tone de uraniu dintr-un sit libian

ONU avertizează că lipsesc tone de uraniu dintr-un sit libian Arme nucleare. Sursa foto: Arhiva EVZ

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a Națiunilor Unite (AIEA) a declarat că aproximativ 2,3 tone de uraniu natural au dispărut dintr-un sit din Libia care nu se află sub controlul guvernului, au anunțat agențiile de presă.

Șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat săptămâna aceasta în fața statelor membre ale organizației că inspectorii au raportat că 10 butoaie care conțineau concentrat de minereu de uraniu au dispărut și „nu erau prezente, așa cum s-a declarat anterior” în locația din Libia.

AIEA va desfășura activități suplimentare „pentru a clarifica circumstanțele îndepărtării materialului nuclear și locația actuală a acestuia”, a precizat miercuri organizația într-o declarație, fără a oferi mai multe detalii despre sit, potrivit agențiilor de presă Reuters și Agence France-Presse.

„Pierderea cunoștințelor despre locația actuală a materialului nuclear poate prezenta un risc radiologic, precum și preocupări legate de securitatea nucleară”, a precizat AIEA, adăugând că ajungerea la sit a necesitat o „logistică complexă”.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 2003, Libia, sub conducerea liderului Muammar Gaddafi, a renunțat la programul său de arme nucleare, chimice și biologice după discuții secrete cu Statele Unite și Marea Britanie. Regimul lui Gaddafi obținuse centrifuge care puteau îmbogăți uraniu, precum și informații de proiectare pentru o bombă nucleară, deși țara a făcut puține progrese în direcția creării unei arme nucleare.

Libia, o țară afectată de mari crize politice

De la o revoltă susținută de NATO și de la căderea lui Gaddafi în 2011, țara a fost afectată de crize politice și de miliții concurente care au format alianțe opuse susținute de puteri străine. Controlul politic în țară rămâne împărțit între un guvern nominal interimar în capitala Tripoli, în vest, și un altul în est, susținut de omul forte militar Khalifa Haftar.

Ultimele confruntări armate majore s-au încheiat abia în 2020, iar luptele sporadice continuă. De exemplu, la sfârșitul lunii august a anului trecut, cel puțin 32 de persoane au fost ucise și alte 150 au fost rănite în confruntările dintre milițiile rivale din capitala Libiei, Tripoli, potrivit Ministerului Sănătății din țară.

La momentul respectiv, Ministerul Sănătății a precizat că peste 140 de persoane au fost rănite, în timp ce 64 de familii au trebuit să fie evacuate din zonele din jurul luptelor. Acesta a declarat că spitalele și centrele medicale din capitală au fost bombardate, iar echipelor de ambulanță li s-a interzis să evacueze civili, în acte care „echivalează cu crime de război”.

sursa: www.aljazeera.com