Evenimentul Zilei > International > Situație tensionată în Libia. Fiul lui Gaddafi vrea să ducă moștenirea tatălui mai departe
Situație tensionată în Libia. Fiul lui Gaddafi vrea să ducă moștenirea tatălui mai departe

Situație tensionată în Libia. Fiul lui Gaddafi vrea să ducă moștenirea tatălui mai departe

Saif al-Islam Gaddafi, fiul fostului lider libian, a fost reinstalat ca și candidat la alegerile prezidențiale, organizând un concurs dramatic în primul tur al acestei luni. Hotărârea, pronunțată de o instanță din orașul Sebha, a fost urmată de o săptămână de incertitudini.

Iubit de popor

Bărbații înarmați despre care se spune că sunt loiali autoproclamatului mareșal Khalifa Haftar, un candidat rival, au încercat să închidă tribunalul pentru a împiedica echipa de avocați a lui Gaddafi să înregistreze un recurs împotriva deciziei de descalificare.

Hotărârea de a-l restabili a pornit o luptă între el, Haftar, a cărui „Armată Națională Libiană” a câștigat controlul asupra întregului est și mare parte din sudul țării în războiul civil, și Abdulhamid al-Dabaiba, prim-ministrul interimar.

Nu au fost efectuate sondaje de opinie, deși Dabaiba și-a putut folosi slujba pentru a stabili o poziție dominantă în vestul Libiei. Gaddafi este considerat a fi popular printre cei cu nostalgie pentru ultimii ani mai stabili ai conducerii tatălui său, colonelul Muammar Gaddafi, în special alegătorii mai tineri care nu-și amintesc de violența din primii ani.

90 de candidați care doresc să devină președintele Libiei

„Lasă toți libienii să sărbătorească justiția și independența justiției libiene”, a spus Gaddafi după revizuirea judiciară a deciziei de a-l descalifica.  „Astăzi suntem cu toții libieni, iar Saif al-Islam va reface Libia din ruinele ultimului deceniu. Mergeți în toate orașele Libiei pentru a sărbători adevărul și a răspândi mesajul.”

Gaddafi, în vârstă de 49 de ani, a fost fața pro-reformă a regimului tatălui său. Cu un doctorat făcut la London School of Economics, el a susținut o mai mare deschidere politică și economică după ridicarea sancțiunilor împotriva Libiei impuse în urma atentatului de la Lockerbie.

Cu toate acestea, el s-a alăturat tatălui său în revolta care a început în februarie 2011 și a fost inculpat împreună cu el pentru crime de război la Curtea Penală Internațională. Autoritățile revoluționare au refuzat să-l predea spre judecată după ce a fost capturat lângă Sebha în noiembrie 2011, la o lună după ce colonelul Gaddafi a fost ucis.

În cele din urmă, cei care l-au capturat l-au și judecat, fiind condamnat, dar ulterior „iertat” de fracțiunea rebelă care îl deținea, deoarece Libia a revenit la război civil și, pe baza condamnării sale, comisia electorală i-a șters numele de pe lista candidaților. Pe lângă Gaddafi, Haftar, în vârstă de 78 de ani, și Dabaiba, în vârstă de 63 de ani, s-au înscris peste 90 de candidați pentru președinție, au spus cei de la Times.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: