Turcia i-a pus pe fugă pe ruși! Erdogan mai atrage o țară în sfera sa de influență
- Ovidiu Drugă
- 26 iulie 2020, 17:03
Turcia încearcă să convingă Algeria să semneze un acord de apărare cu Guvernul libian de la Tripoli după ce a capturat baza aeriană strategică din al-Watiya de la forțele generalului Khalifa Haftar, susțin surse din cadrul serviciilor secrete israeliene citate de Debka File.
Din câte se pare, trupele guvernamentale și aliațiilor turci au înregistrat succese importante pe câmpul de luptă împotriva generalului rebel Khalifa Haftar, distrugând apărarea antiaeriană de la Watiya, inclusiv o baterie rusă Pantsir-1.
Drept urmare, cei 1.200-1.500 de mercenari ruși care luptă alături de rebeli au fost transferați la Jufra, în sudul Libiei, pentru a se regrupa și a stabili un alt plan de luptă.
Rusia, care a susține de multă vreme ofensiva declanșată de trupele lui Khalifa Haftar asupra Tripoli, a trimis mai multe avioane de luptă din Siria în Libia pentru a putea bombarda pozițiile turcilor și ale forțelor guvernului de la Tripoli. În replică, Erdogan a amenințat că va aduce Forța Aerienă Turcă pentru a ataca trupele lui Haftar. Până acum, turcii au folosit cu mult succes în Libia dronele lor militare.
Preluarea pozițiilor de la al-Watiya de către trupele libiene și turceti nu numai că pune capăt raiduri aeriene ale lui Khalifa Haftar asupra capitalei Tripoli, dar, de asemenea, oferă Turciei o bază strategică pentru stabirea unei prezențe militare de durată în Libia, cu deosebire pe coasta Mării Mediterane. Sprijinitorii generalului Khalifa Haftar, Rusia, Egipt și Emiratele Arabe Unite, sunt puse acum în situația de a analiza serios dacă merită să-i mai susținăpe rebeli în încercarea de a pune mâna pe capitală.
Lucrurile au început să meargă din ce în ce mai prost pentru Haftar după ce, în decembrie, premierul Fayez al-Sarraj, șeful guvernul de la Tripoli recunoscut de ONU a semnat un pact de cooperare militară cu președintele turc Erdogan a semnat un pact de cooperare militară.
Ambițiile președintelui turc nu se opresc, însă, aici. Încurajat de succesele de pe câmpul de luptă, Erdogan vede o oportunitate în faptul că noul președinte algerian Abdelmadjid Tebboune pare să vrea să abandoneze politica de non-intervenție a țării sale. Articolul 95 din noul proiect de reformă constituțională instituit de Tebboune la începutul acestei dă, pentru prima oară, dreptul armatei algeriene să intervină în afara granițelor sale. Această imensă țară din Nordul Africii, în mare parte deșertică, dar cu mari rezerve petrol, înfruntă o mulțime de amenințări din cauza situației volatile din Sahel, dar și a războiului civil din Libia,
Dacă Erdogan va reuși să aducăAlgeria de partea guvernului de la Tripoli, care îi este practic aservit, va reuși să devină principala putere din regiune. Succesele militare din Libia ale turcilor au trezit deja îngrijorarea Egiptului.
Erdogan nu-și poate permite, însă, să dea înapoi. Președintele turc are mare nevoie de succese în aventurile sale militare din străinătate pentru a-și spori prestigiul acasă. Economia Turciei este în cădere liberă, iar foștii săi aliați au reușit să înființeze o grupare care ar putea pune probleme serioase partidul său la alegerile de anul viitor, scrie debka.com.