Evenimentul Zilei > Social > Omul care a băgat spaima în români cu profeții apocaliptice, dispărut fără urmă. A vrut să arunce în aer Munții Vrancei cu dinamită
Omul care a băgat spaima în români cu profeții apocaliptice, dispărut fără urmă. A vrut să arunce în aer Munții Vrancei cu dinamită

Omul care a băgat spaima în români cu profeții apocaliptice, dispărut fără urmă. A vrut să arunce în aer Munții Vrancei cu dinamită

Vergil Hîncu a fost unul dintre cele mai controversate personaje care au populat studiourile de televiziune la începutul anilor 2000. A fost celebru pentru o scurtă perioadă de vreme ca urmare a prevestirilor sale apocaliptice. El făcea senzație, prin 1999, anunțând un cutremur apocaliptic pentru data de 15 ianuarie 2000, Dat fiind că prevestirea a eșuat, a dispărut din prim-plan. A mai avut oarece ieșiri sporadice, ca cea din 2005 când dorea să arunce în aer munții Vrancei, cu 500 de kilograme de dinamită. Ultimele informații despre Hîncu datează de prin 2018, când asociația de proprietari l-a dat în judecată pentru datorii de 2.000 de lei.

La începutul anilor 2000, Vergil Hîncu a îngrozit o întreagă țară prevestind un cutremur dezastruos. A stabilit chiar și ziua în care avea să se petreacă Apocalipsa seismologică, 15 ianuarie 2000. Exact după sărbătorile de iarnă, când oamenii se pregăteau să-și reia activitatea. Degeaba l-au contrazis seismologii profesioniști: producerea unui cutremur nu poate fi prezisă cu exactitate de nimeni, deoarece nu s-au inventat echipamentele care să permită astfel de estimări. Vergil Hîncu a ținut-o pe-a lui, seară de seară, la posturile de televiziune care se băteau pe prezența lui în studiouri.

În ziua de 15 ianuarie 2000 nu s-a produs niciun cutremur

În cele din urmă, 15 ianuarie 2000, ziua fatidică a venit. Mulți români s-au trezit dimineața cu groaza în suflete. Dacă prevestirea lui Hîncu se adeverea, ar fi fost fericiți să scape cu viață. Chiar și unii mai puțini creduli tot aveau o urmă de îndoială: „dar dacă…”  Mulți au făcut glume pe seama prevestirilor apocaliptice. Iar în cele din urmă, ziua a trecut la fel de banal precum a și venit, fără nici un dezastru.

Vergil Hîncu a ridicat din umeri, spunând că deși nu a fost un cutremur major, așa cum a anunțat, au fost altele mai mici. Și, deci, estimările sale ar fi fost corecte.

„Eu am spus că va fi cutremur, iar dacă nu va fi unul mare, vor exista cutremure mici. Și au fost”, s-a justificat acesta după predicția ratată.

Însă nimeni nu l-a mai chemat la TV, iar perioada lui de glorie s-a stins la fel de brusc precum a început. Ușor, ușor, Vergil Hîncu a dispărut și a fost uitat. Puțini își mai aduc aminte, acum, de prevestirile lui. Cei mai mulți foarte vag.

Hîncu dorea să să arunce în aer Munții Vrancei

După eșecul din 2000 a mai apărut, sporadic, în media, avansând tot felul de teorii năstrușnice. Prin 2005 a avansat o nouă estimare, tot pentru luna ianuarie, în jurul datei de 10. Spunea la vremea respectivă că în Vrancea – zonă active seismologic – urma să se producă un cutremur de magnitudine medie, de 6 grade Richter. Nu a fost luat în seamă foarte mult, mai ales că asemenea cutremure, nu sunt tocmai ieșite din comun. Nebăgat în seamă suficient, la vremea respectivă, a lansat o nouă teorie năstrușnică. Insista că pentru a preveni producerea cutremurelor ar fi necesare mai multe explozii controlate. Astfel, marele cutremur ar fi fost oprit la sursă.

„Eu am spus încă de la finele anului trecut că, în ultima perioadă, în zona Vrancea s-a acumulat o energie foarte mare. Dacă aceasta se va descărca pe cale naturală, printr-un cutremur, el va fi unul destul de puternic. Japonezii au încercat și ei să realizeze o descărcare a acestei energii. Pentru faptul că nu au acționat atunci când energia era maximă, rezultatul lor nu a fost încununat de succes”, spunea Vergil Hîncu.

El avansa o nouă teorie, propunând descărcarea treptată a energiei seismice, care ar fi dus la producerea unui cutremur major, prin explozii controlate. Petru aceasta pretindea 500 de kilograme de dinamită care să fie detonate în Munții Vrancei.

Astfel, dacă nu vor fi alte cutremure mai mici, care să ducă la descărcarea treptată a acelei energii, în jurul datei de 10 ianuarie am putea avea în zona Vrancea un seism cu o magnitudine de 6 grade pe scara Richter. Pe 10 ianuarie, în cazul în care nu vor fi semnalate cutremure mici, voi încerca să iau legătura cu șefii Protecției Civile Vrancea pentru ca împreună să mergem în Munții Vrancei și să detonăm o jumătate de tonă de dinamită”, susținea Vergil Hâncum ctat de Monitorul de Vrancea.

Ultimele informații datează din 2018

Ultimele informații despre Vergil Hîncu datează de prin anul 2018, pe vremea când avea în jur de 88 de ani și locuia la Galați. La vremea respectivă, nu se mai știa nimic despre el de aproximativ patru ani. În apartamentul pe care îl deținea nu mai locuia nimeni și asociația de proprietari nu avea nici o informație despre noua sa adresă.

De altfel, reprezentanții asociației îl căutau pentru datoriile acumulate la întreținere, în jur de 2.000 de lei. Vergil Hîncu nu s-a prezentat nici la procesul care i-a fost deschis pentru recuperarea acestor debite. Sentința a fost pronunțată de Tribunalul Galați în absența sa și i-a fost defavorabilă.

„Admite, în parte, cererea. Obligă pârâtul la plata sumei de 1.903,32 lei reprezentând cheltuieli comune de întreținere și utilități consumate în perioada 11.2014-06.2017 și a sumei de 656,58 lei reprezentând accesorii calculate, în intervalul 06.02.2015-06.11.2017, pentru neîndeplinirea la timp a obligațiilor aferente perioadei 11.2014-06.2017.

Obligă pârâtul la plata sumei de 400 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat, redus. Cu drept de a formula apel, în termen de 30 de zile, începând cu data comunicării, ce se va depune la Judecătoria Galați”, suna decizia magistraților din Galați.

sursa foto. Captura video

Misterul dispariției prevestitorului de cutremure

Vecinii fostului prevestitor de cutremure avansau la vremea respectivă mai multe scenarii în legătură cu dispariția sa. Unii credeau că acesta ar fi murit, având în vedere vârsta înaintată. Într-un astfel de caz, însă, autoritățile ar fi știut, iar informația s-ar fi răspândit.

Alții credeau că a plecat în Statele Unite, de unde apăruse, de altfel, în 1999. Vergil Hîncu avea dublă cetățenie, deci nu era exclusă o astfel de ipoteză. Doar că nu a fost confirmată de nimeni.

Iar cea de-a treia variantă avansată de vecini era că ar fi fost internat de rude într-un azil. Nici această informație nu a fost confirmată, însă. Se mai vorbea despre intențiile sale de a pleca în Japonia, unde să se pună la dispoziția autorităților pentru studierea și combaterea seismelor.

Cert este că, din 2018 și până în prezent, nimeni nu a putut spune cu certitudine unde a dispărut Vergil Hîncu sau dacă mai este în viață. Ultimii ani din viața sa sunt într-un mister total.

Cine a fost Vergil Hîncu

Vergil Hâncu a absolvit Universitatea din Cluj, secția Matematică-Fizică. A predat timp de șase ani la Universitatea Transilvania Brașov, iar în 1988 a plecat la un congres în Germania, iar de acolo a ajuns în Statele Unite.

Hîncu se prezenta ca fost angajat laborant-cercetător în Laboratorul de cercetări astrogravitaționale din cadrul Universității California din Long Beach, lângă Los Angeles. Aceasta ar fi fost legătura sa cu seismologia și cu prevestirea cutremurelor de pământ.