Evenimentul Zilei > Social > OMS şi-a pus femeile în cap cu ideile „sexiste și paternaliste”. Ce li se va interzice să facă cât timp sunt „fertile” 
OMS şi-a pus femeile în cap cu ideile „sexiste și paternaliste”. Ce li se va interzice să facă cât timp sunt „fertile” 

OMS şi-a pus femeile în cap cu ideile „sexiste și paternaliste”. Ce li se va interzice să facă cât timp sunt „fertile” 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS ) a fost acuzată de sexism după ce a spus că femeile între 18 și 50 de ani nu ar mai trebui să bea alcool.

În proiectul planului global pentru 2022-2030, OMS a recomandat femeilor cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani să nu mai bea alcool.

Mai precis, într-un draft care vizează planul de acțiune în privința alcoolului pe perioada 2022-2030, experții OMS susțin că „o atenție specifică ar trebui acordată pentru prevenirea inițierii în consumul de alcool a copiilor și adolescenților, femeilor însărcinate și celor aflate la în perioada reproductivă”.

Liderii OMS vor să le interzică femeilor să-şi trăiască viaţa așa cum doresc pe toată perioada cât sunt fertil

Mai mulți lideri din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) vor să le interzică femeilor aflate „în perioada reproductivă” să bea alcool, însă femeile și-au arătat dezaprobarea față de acest proiect despre care susțin că „le îngrădesc libertatea”.

Matt Lambbert, din cadrul grupului Portman Group, care reprezintă berăriile și distileriile din Marea britanie, susține că aceste „planuri” sunt „sexiste și paternaliste”. Măsura sugerată de experții OMS pune sub semnul întrebării libertățile femeilor

Christopher Snowdon, de la Institutul pentru Afaceri Economice, consideră că recomandarea este „neștiințifică, patronantă și absurdă” – și nu este singurul care crede că este așa, scrie standard.

Proiectul a fost criticat pentru că nu a luat în considerare femeile care nu pot avea copii sau nu-i doresc

Reacțiile femeilor nu au întârziat să apară la aflarea veştii, arătându-și nemulțumite şi indignarea pe social media:

„Ce …. este în neregulă cu OMS? Trăim în secolul XXI așa că încetați să mai vedeți femeile doar ca mașinării de reproducere. Nu toate femeile vor să se reproducă și sunteți sexiști ca ….”, scrie cineva.

„OMS spune că femeilor aflate în perioada reproductivă ar trebui să li se interzică să bea alcool. Wow, în ce secol trăim? Mă scoate din sărite”, a scris o altă femie.

„De parcă am fi avut nevoie de încă o dovadă că OMS este ignorantă și trebuie să i se retragă fondurile. Să fie avertizate femeile, desigur, dar să li se interzică? E o nebunie”, mai scrie cineva.

Alți utilizatori au comparat planurile cu romanele lui George Orwell, cum ar fi distopia  1984 sau „Povestea slujitoarei” scrisă de Margaret Atwood, întrucât un utilizator a scris: „Bun venit în Galaad”.

În Marea Britanie, viitoarele mame și femeile care încearcă să conceapă sunt sfătuite să se abțină cu totul, deoarece alcoolul poate afecta grav dezvoltarea copilului nenăscut și poate provoca sindromul alcoolului fetal și este, de asemenea, cunoscut faptul că ar crește șansele de avort spontan, scrie dailystar.