35% dintre români sunt de acord cu consumul alcoolului de către copii. Studiu surprinzător
- Nicolae Comănescu
- 16 iunie 2021, 16:00
Un mare procent de români au afirmat, în cadrul unui studiu că sunt de acord cu copiii care consumă alcool. Concluziile unui studiu realizat în trei țărui.
Un studiu ce a fost realizat în România, Cehia și Ungaria a arătat faptul că mulți concetățeni consideră normal consumul de alcool de către copii. 35% dintre români cred că este normal ca o persoană ce nu a ajuns la majorat să bea. În schimb, la aceeași întrebare, 16% dintre cehi și 11% dintre maghiari au răspuns pozitiv.
Consumul de alcool în rândul copiilor, acceptat de 35% dintre români
Studiul Diageo, cel mai mare producător și distribuitor de băuturi alcoolice din lume, a fost făcut în România, Republica Cehă și Ungaria. Chestionarul, alcătuit din 10 întrebări, face parte dintr-o campanie care își propune să crească gradul de conștientizare a importantei consumului responsabil de alcool. Până în prezent, testul a fost completat de peste 8.000 de români și de 13.000 de persoane din Ungaria și Cehia.
Aproape 60% dintre respondenții români consideră că dețin cunoștinte bune sau chiar excelente referitor la consumul de alcool, însă numai 2,5% dintre românii care au completat chestionarul au reușit să ofere toate răspunsurile corecte. Rezultatele au mai arătat că în Ungaria și Cehia, procentul celor care spun că au încredere în cunoștințele lor despre alcool este sub 50%. Maghiarii s-au dovedit a fi mai buni cunoscători, deoarece 11% dintre respondenți au răspuns corect la toate cele 10 întrebări din chestionar.
„Copiii și adolescenții nu ar trebui să bea alcool niciodată”
„35% dintre români consideră că alcoolul consumat în cantități mici de către copii îi poate ajuta pe aceștia să devină consumatori mai responsabili de alcool pe viitor. 16% dintre cehi și 11% dintre maghiari au aceeași părere. Conform specialiștilor, copiii și adolescenții nu ar trebui să bea alcool niciodată. Consumul de alcool la o vârstă fragedă poate fi foarte dăunator, fiind asociat cu efecte negative asupra dezvoltării creierului și creșterea riscului de boli mintale, intoxicații cu alcool, vătămări și accidente”, se arată într-un comunicat al companiei.
Conform acestuia, un studiu realizat de Agenția Națională Antidrog în școlile din România a arătat că procentul de elevi care consumă alcool este unul îngrijorător. 82% dintre ei au recunoscut că fac acest lucru, iar 7% dintre ei au suferit și intoxicații. Vârsta medie la care tinerii români încep să consume alcool, adică 13 ani, este mult mai scăzută decât media europeană.
Rezultatele studiului mai arată că două treimi dintre respondenții din toate cele trei țări sunt absolut convinși că amestecarea mai multor tipuri de alcool te face să resimți mai rapid efectele acestuia. „O astfel de părere greșită este foarte des întâlnită. O măsură standard de băuturi spirtoase, bere sau vin conține aceeași cantitate de alcool. Conținutul de alcool al unei măsuri de băutură este, de regulă, de 10 grame. Efectul asupra organismului este determinat de cantitatea consumată, nu de tipul de alcool”, mai spus realizatorii studiului.
50% dintre respondenți au ales metodele de prevenție corecte înainte de consumul de alcool
Majoritatea respondenților nu au știut de cât timp are nevoie ficatul pentru a procesa o măsură de băuturi alcoolice – adică 20 ml de băuturi spirtoase, un pahar de bere sau 100 ml de vin. Numai 14% dintre români, 26% dintre cehi și 27% dintre maghiari au ales răspunsul corect – ficatul poate metaboliza aceasta cantitate în aproximativ o oră, conform obiectivdesuceava.ro.
Totodată, 50% dintre respondenți au ales metodele de prevenție corecte înainte de consumul de alcool: stabilirea opțiunilor de întoarcere acasă, hidratarea adecvată și alimentația. 21 % dintre participanții români la acest studiu au considerat că, înainte de a începe să consumi băuturi alcoolice sau de a merge la o petrecere, este bine să îți planifici întoarcerea acasă. 23% au menționat importanța hidratării și alți 6% au precizat că obișnuiesc să mănânce înainte de a consuma alcool.