Prima de asigurare medicală obligatorie pe 2025. Cetățenii care beneficiază de facilități la plata acesteia
- Ana Munteanu
- 4 ianuarie 2025, 10:20
Republica Moldova. Persoanele care se asigură în mod individual pot să achite, începând cu 1 ianuarie, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) în sumă fixă pentru anul 2025. Valoarea primei a rămas la nivelul anului trecut – 12 636 de lei (circa 631 de euro).
Astfel, cetățenii care nu sunt angajați și nici asigurați de Guvern sunt obligați să achite prima de asigurare în mod individual în primele trei luni ale anului.
Facilități la plata primei
În primele trei luni ale anului, persoanele obligate să se asigure în mod individual beneficiază de facilități la plata primei. Astfel, 1 264 de lei (63 de euro) vor plăti proprietarii de teren cu destinație agricolă. 1 895 de lei (94 de euro) vor achita persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul.
De asemenea, suma de 2 527 lei (126 de euro) va fi plătită de fondatorii de întreprindere individuală și de gospodărie țărănească. Sunt vizați și deținătorii de patentă, arendașii, arendatorii, cetățenii străini cu drept de ședere provizorie sau permanentă în Republica Moldova, alți cetățeni care nu sunt angajați și nici asigurați de Guvern.
La fel, suma de 5 054 lei (252 de euro) va fi achitată de persoanele neangajate care exercită profesia de notar, avocat, executor judecătoresc, expert judiciar, mediator, interpret, traducător și administrator autorizat. Sunt vizate și persoanele care exercită independent profesia de medic de familie.
Dacă fondatorii de întreprindere individuală și de gospodărie țărănească, persoanele care desfășoară activitate independentă, avocații, notarii, executorii judecătorești, mediatorii sunt concomitent pensionari sau dețin grad de dizabilitate, ei au obligația să achite prima de asigurare în sumă fixă pentru anul 2025.
Cum poate fi achitată prima de asigurare medicală obligatorie
Prima în sumă fixă poate fi achitată prin intermediul Serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay. În cazul plăţii prin MPay, nu e nevoie ca dovada achitării să fie prezentată. Cei care nu pot achita online au posibilitatea să se adreseze la oficiile poştale sau băncile comerciale. De asemenea, persoanele pot plăti prima de asigurare prin MPay la terminalele de plată. Totodată, acestea se pot adresa la serviciile teritoriale relaţii cu beneficiarii ale Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM).
La achitarea primei de asigurare în sumă fixă, cetățenii introduc codul numeric personal (IDNP-ul). Astfel, este necesar ca întreprinzătorii individuali, cum ar fi fondatorii de întreprindere individuală sau de gospodărie țărănească, la fel să facă plata utilizând codul numeric personal, nu codul fiscal al entității. Dacă achitarea va fi făcută folosind codul fiscal al entității, fondatorii menționați în ordinul de plată nu vor obține statut de asigurat.
Persoanele care nu se asigură în termenul legal vor plăti de la 1 aprilie prima în mărime deplină. Este vorba de suma de 12 636 de lei. La fel, beneficiarii vor plăti penalitate pentru fiecare zi de întârziere.
Statutul de persoană asigurată în mod individual este acordat de CNAM din data achitării primei AOAM în sumă fixă. Aceasta este valabilă până pe 31 ianuarie 2026.
Cetăţenii care au întrebări privind achitarea primei de asigurare în sumă fixă pot apela Serviciul telefonic Info CNAM – 0800 99999. De asemenea, aceștia pot solicita informaţii prin e-mail – suport@cnam.gov.md.
CNAM a acumulat, în anul 2024, în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală venituri de circa 15 miliarde 929 milioane de lei. Acumulările au fost în creştere cu 1,3 miliarde de lei în comparaţie cu cele înregistrate în anul 2023.