OMS: "Până în martie vor fi 2 milioane de morți în Europa"
- Maria Dima
- 25 noiembrie 2021, 08:22
ANSA. Țările de Jos au început să transporte câțiva pacienți înfectați cu COVID-19 în Germania, pentru a reduce presiunea asupra unităților de terapie intensivă aflate în dificultate, a relatat agenția de presă olandeză "Nos", care a informat despre primii doi pacienți transferați de la Spitalul Franciscus Gasthuis & Vlietland din Rotterdam la Spitalul BGU din Bochum.
"Prin transferul pacienților intenționăm să creăm spațiu, astfel încât capacitățile la terapie intensivă să rămână disponibile atât pentru pacienții cu Covid, cât și pentru tratamentele obișnuite", a explicat purtătorul de cuvânt al Centrului de Coordonare Națională pentru Distribuția Pacienților (LCPS), Monique Jacobs.
AUSTRIA - Viena anticipează rapelul la patru luni după ultima doză. Grupul de lucru național pentru vaccinuri a publicat această precizare, în condițiile în care – în special la Viena – de ceva timp la "cazuri excepționale" rapelul fusese deja anticipat la patru luni. "A treia doză poate fi administrată din luna a patra, în timp ce ar trebui să fie administrată din luna a șasea de la a doua inoculare", susține documentul. Cât despre Janssen, rapelul trebuie făcut strict până pe 3 ianuarie, altfel certificatul verde va expira.
GERMANIA- "În unele regiuni, situația este dramatică. Trebuie să transferăm pacienții, unitățile de terapie intensivă sunt pline", a declarat ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, într-un interviu pentru "Deutschlandfunk".
"Oamenii care au un atac de cord sau un accident în aceste regiuni întâmpină foarte multe dificultăți pentru a obține îngrijiri bune", adaugă ministrul Sănătății german. În prezent, locurile libere la terapie intensivă la Berlin sunt 8,1%, 8,8% în Saxonia și 9,4% în Bavaria. Există 3.845 de paturi de terapie intensivă ocupate în toată Germania și 399,8 incidența medie săptămânală la 100.000 de locuitori. "Să nu întrerupem acest al patrulea val cu vaccinuri obligatorii pentru că efectele vin prea târziu", a spus ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, în dezbaterea privind vaccinarea obligatorie.
Alarma lansată de OMS
Acesta este un argument care a câștigat teren în Germania, chiar și după luarea de poziție publică în favoarea sa din partea ministrului-președinte al Bavariei, Markus Soeder, și al președintelui Baden-Wuerttemberg, Wienfried Kretschmann. Departamentul de Stat al SUA îi sfătuiește pe americani să nu călătorească în Germania și în Danemarca, din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19. Pentru ambele țări, nivelul de alertă este 4, adică "nu călătoriți".
OMS - "Putem prevedea că va exista o presiune mare sau extremă asupra paturilor în spitale din 25 de țări europene și presiune mare sau extremă asupra unităților de terapie intensivă în 49 din cele 53 de țări de acum până la 1 martie 2022", este alarma lansată de OMS, care a prezis că numărul total de decese va depăși 2,2 milioane până în primăvara anului viitor. Pentru a inversa această tendință, explică OMS, și pentru a putea "conviețui cu virusul", este necesar să se adopte o abordare "vaccin plus", adică să se inoculeze vaccinurile standard și rapelul.
OMS recomandă, de asemenea, "încorporarea măsurilor de precauție în obiceiurile noastre zilnice", purtarea măștilor de protecție, spălarea mâinilor, aerisirea spațiilor închise, păstrarea distanței sociale și strănutul în articulația cotului. Printre cauzele creșterii recente a incidenței de COVID-19 în Europa, OMS emite trei ipoteze: prevalența variantei Delta, mult mai contagioasă; indicația predominantă în unele țări conform căreia urgența a rămas în urmă și măsurile de precauție pot fi amânate și, în sfârșit, prezența unor segmente de populație încă nevaccinate, care reduc protecția și lasă multe persoane vulnerabile.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că, până în martie 2022, vor fi două milioane de decese în total din cauza coronavirusului în Europa, dacă nu se va interveni rapid. "Regiunea europeană rămâne în strânsoarea pandemiei de COVID-19. Săptămâna trecută, decesele atribuite COVID-19 au crescut cu 4.200 pe zi, dublând cifra de 2.100 până la sfârșitul lunii septembrie. Între timp, suma deceselor pentru coronavirus a depășit pragul de 1,5 milioane în cele 53 de țări din regiune. Astăzi, COVID-19 este principala cauză de deces în Europa și în Asia Centrală", scrie OMS într-un comunicat.(Rador)