OMS nu ne mai dă nicio șansă. Se cere purtarea măștii în casă. Pericolul care ne pândește e de nestăvilit
- Antonia Hendrik
- 23 noiembrie 2021, 16:59
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este „foarte îngrijorată” de răspândirea Covid-19 în Europa, în timp ce continentul se luptă cu un nou val de infecții. Directorul regional dr. Hans Kluge a avertizat că peste 700.000 de decese ar putea fi înregistrate până în martie, dacă nu se iau măsuri drastice.
Dr. Kluge a spus că purtarea măștilor ar putea ajuta imediat şi recomandă utilizarea lor şi acasă. Avertismentul vine în momentul în care mai multe națiuni raportează rate record de infecție și introduc blocări complete și parțiale.
Mai mult, dr. Kluge a spus că în spatele răspândirii au stat factori precum sezonul rece, acoperirea insuficientă a vaccinurilor și dominația regională a variantei Delta, mai transmisibile. Biroul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a avertizat că decesele vor creşte alarmant ca urmare a infectării cu COVID-19.
OMS: Vaccinarea ar trebui privită ca o „ultimă soluție”
Decesele de Covid în Europa vor depăși 2 milioane până în martie, spune OMS. Totalul deceselor din Europa cauzate de Covid-19 este probabil să depășească 2 milioane până în martie anul viitor, a declarat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), adăugând că pandemia a devenit cauza numărul unu de deces în regiune, scrie theguradian.
În acest context, dr. Kluge a spus că măsurile obligatorii de vaccinare ar trebui privite ca o „ultimă soluție”, dar că ar fi „foarte oportun” să existe o „dezbatere juridică și societală” despre această problemă.
„Înainte de asta, există alte mijloace precum permisul Covid”, a spus el, adăugând că aceasta „nu este o restricție a libertății, ci mai degrabă este un instrument pentru a ne păstra libertatea individuală”.
Strategia de viață cu COVID trebuie să meargă dincolo de vaccin
Prognozele OMS mai arată că 25 de țări din Regiunea Europeană, care include 53 de state, atât din Europa, cât și din Asia Centrală, riscă să fie afectate de o criză a paturilor în spitale.
Tot OMS prevede că 49 de state vor fi supuse unei presiuni ridicate sau extreme la secțiile de terapie intensivă (ATI), până în martie 2022.
„Pentru a trăi cu acest virus și pentru a ne continua viața de zi cu zi, avem nevoie de o abordare care să meargă dincolo de vaccin. Acest lucru înseamnă să primim dozele standard și un rapel dacă ne este oferit, dar și să încorporăm măsuri preventive în rutina noastră”, arată directorul OMS-Europa, Hans Kluge.
Printre aceste măsuri preventive este purtarea măștilor în casă
Iar igiena mâinilor, ventilarea spațiilor, păstrarea distanței sau tusea în pliul cotului r[mn valabile
OMS crede că astfel de măsuri ar ajuta la "evitarea tragediilor și pierderilor inutile de vieți omenești", precum și la limitarea perturbărilor sociale.
OMS a recomandat, totodată, combinarea acestor restricții cu instituirea obligativității certificatului verde, izolarea celor care prezintă simptome COVID și aplicarea carantinei.
Peste 4.000 de morți COVID pe zi în Regiunea Europeană
Regiunea Europeană se află sub o puternică presiune pandemică. În acest spațiu, numărul deceselor zilnice s-a dublat săptămâna trecută și ajuns până la 4.200. De asemenea, s-a depășit pragul de 1,5 de milioane de decese de la începerea pandemia, cu perspectiva ca bilanțul să ajungă până la 2,2 milioane în primăvara anului viitorul, dacă prognoza OMS se materializează.
Transmiterea rapidă a virusului este favorizată de mai mulți factori: predominanța variantei Delta, ridicarea restricțiilor, scăderea temperaturilor, reuniunile în interior, precum și numărul încă mare de persoane nevaccinate.
Peste un miliard de doze de vaccin au fost administrate în regiune și 53,5 % din populație a fost vaccinată cu ambele doze, însă cu decalaje mari între țări. Unele state abia au vaccinat 10 % din populație, în timp ce altele au vaccinat peste 80 % din populație.
Europa se revoltă împotriva măsurilor
Peste noapte, la Rotterdam, Țările de Jos , au izbucnit revolte violente din cauza noilor măsuri legate de Covid-19. Sute de protestatari s-au adunat pentru a-și arăta furia față de planurile guvernamentale de mai multe restricții.
În Germania, ministrul Sănătății, Jens Spahn, a descris situația drept o „urgență națională” și a refuzat să excludă o altă blocare națională.
Marea Britanie a înregistrat 44,242 de cazuri noi de coronavirusuri vineri. Guvernul a spus în mod constant că nu are planuri pentru o altă blocare pentru Anglia, dar a spus că ar putea introduce măsuri suplimentare Covid - cunoscute sub numele de Plan B. Acestea ar include pașapoarte obligatorii Covid pentru unele locații interioare, măști obligatorii pentru față în anumite locuri interioare și sfaturi pentru a lucra de acasă.
Sâmbătă, zeci de mii de oameni au protestat împotriva noilor măsuri în capitala Viena. Mulți fluturau semne cu sloganuri precum „nu vaccinării” și „ajunge”, relatează BBC.