A murit un cunoscut actor și regizor. Comuniștii l-au condamnat la 20 de ani de pușcărie
- Ionel Sclavone
- 20 noiembrie 2024, 17:21
Lucian Iancu, cunoscut actor și regizor constănțean, a murit la vârsta de 84 de ani. Anunțul a fost făcut de echipa Teatrului de Stat din Constanţa.
De-a lungul anilor, în cariera sa, actorul constănțean a fost distribuit în peste 60 de piese de teatru și a semnat regia mai multor producții. De asemenea, a jucat în aproximativ douăzeci de filme de cinema şi televiziune.
Lucian Iancu un actor emblematic
Cunoscutul actor și regizor a făcut parte din pleiada de aur a teatrului constănţean. Lucian Iancu figureză în galeria marilor actori de la malul mării, alături de Vasile Cojocaru, Eugen Mazilu, Titus Gurgulescu, Liviu Manolache, Virgil Andriescu, Iulian Enache sau Lică Gherghilescu.
Înainte să se stabileacă la Constanţa, a jucat pe scena teatrelor din Botoşani, Piatra Neamţ și la Teatrul Mic din Bucureşti. La Piatra Neamț a apărut în „Noaptea încurcăturilor” şi „Omul cel bun din Seciuan”, cu care s-a lansat Andrei Şerban. În anii '90 a fost invitat să joace la Limoges, în spectacolul „Trei surori” de A.P. Cehov, în regia lui Silviu Purcărete.
Totodată, de-a lungul anilor a semnat regia mai multor producții puse în scenă. Ultimul spectacol pe care l-a montat, la Teatrul de Stat Constanţa a fost „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu. Piesa s-a jucat cu sala plină, de-a lungul mai multor stagiuni.
Comuniștii l-au condamnat la 20 de ani de pușcărie
Numele lui Lucian Iancu nu apare doar în legătură cu piesele de teatru sau filmele în care a jucat. El a fost și deținut politic, condamnat de comuniști, înainte de '89, pentru că a încercat să evadeze din lagărul lui Nicolae Ceaușescu. În perioada comunistă a încercat să plece ilegal din țară, la bordul mineralierului comandat de Florentin Scaleţchi.
A avut ghinion, nava fiind deturnată către Istanbul unde actorul a fost reținut și trimis în țară. Aici a fost condamnat, în 1985, la o pedeapsă de 20 de ani închisoare. Timp de cinci ani, până la Revoluție, a fost închis la penitenciarele din Poarta Albă şi Aiud.
Imediat după fuga sa, autoritățile comuniste au ordonat ca toate afișele, programele de spectacol și fotografiile cu Lucian Iancu să fie distruse. Astfel au fost arse sau topite în jur de 20.000 de exemplare.
Lucian Iancu, omagiat în 2020
Cunoscutul actor a fost omagiat, pe 2 februarie 2020, la Teatrul de Stat Constanţa. Colegii au organizat un eveniment surpriză dedicat lui Lucian Iancu, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani. S-a petrecut chiar înaintea reprezentaţiei cu „Gaiţele”, în regia sa.
Actorul constănțean a jucat în peste douăzeci de filme de cinema şi televiziune. Totodată, a fost distins cu numeroase premii.
Lucian Iancu a fost directorul teatrului constănţean în două rânduri. Primul mandat, de un an, a fost între 1984 – 1985. A fost numit director, pentru a doua oară, după Revoluție, între 1994 – 1998. El a mai activat ca profesor la Universitatea Hyperion şi a fost decan al Facultăţii de teatru din cadrul Universităţii „Ovidius”.