OMS cere urgent vaccinuri pentru 17 virusuri periculoși. Riscuri majore pentru sănătatea globală

OMS cere urgent vaccinuri pentru 17 virusuri periculoși. Riscuri majore pentru sănătatea globalăVaccin. Sursă foto: Freepik

OMS cere urgent vaccinuri pentru 17 viruși periculoși.  Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis un avertisment crucial pentru sănătatea globală, prezentând o listă de 17 viruși (agenți patogeni) care necesită dezvoltarea urgentă a vaccinurilor.

Această listă, prima de acest tip, vine ca un efort de a orienta cercetarea și dezvoltarea către bolile care afectează semnificativ regiunile cu venituri mici și care nu au beneficiat de atenția comercială a marilor companii farmaceutice. OMS speră să orienteze prioritățile de cercetare în funcție de necesitățile globale, nu doar de rentabilitatea economică.

OMS cere urgent vaccinuri pentru 17 viruși periculoși

Potrivit OMS, lista agenților patogeni a fost alcătuită luând în considerare criterii precum morbiditatea regională, riscul de rezistență la antimicrobiene și impactul social și economic.

„Facem acest lucru pentru că ne-ar plăcea ca dezvoltarea vaccinurilor să nu mai fie centrată pe randamentul comercial, ci pe nevoile regionale și mondiale în materie de sănătate”, a declarat Mateusz Hasso-Agopsowicz, specialist în vaccinuri al OMS.

Printre prioritățile de lungă durată se numără HIV, malaria și tuberculoza, boli care împreună fac aproape 2,5 milioane de victime anual la nivel mondial. Lista include, de asemenea, și agenți patogeni precum virusul denga, pentru care vaccinurile sunt aproape de aprobare și ar putea reduce semnificativ numărul de cazuri și povara economică asupra familiilor și sistemelor de sănătate.

„Aceste vaccinuri ar reduce considerabil bolile care afectează foarte mult comunitățile în prezent, dar în egală măsură, costurile medicale cu care se confruntă familiile și sistemele de sănătate”, a explicat Kate O'Brien, directoarea Departamentului de Vaccinări al OMS.

Viruși

Viruși. Sursă foto: Freepik

Streptococul de grup A și Klebsiella pneumoniae: amenințări majore în țările sărace

OMS a identificat și alți agenți patogeni cu risc ridicat, cum ar fi streptococul de grup A și bacteria Klebsiella pneumoniae. Streptococul de grup A este responsabil pentru infecții severe și sute de mii de decese anual, în special în țările cu venituri mici. Această bacterie produce boli grave precum febra reumatică și infecții respiratorii care, netratate corespunzător, pot duce la deces.

„Un alt exemplu printre noile priorități este Klebsiella pneumoniae, o bacterie asociată cu 790.000 de decese în 2019 și responsabilă de 40% din decesele neonatale cauzate de septicemie în țările cu venituri mici”, se arată în comunicatul OMS.

Astfel de statistici subliniază nevoia acută de a dezvolta vaccinuri eficiente împotriva acestor agenți patogeni, în special în regiunile în care accesul la tratamente și sisteme de sănătate de calitate este limitat.

Provocarea finanțării și dezvoltării pentru regiunile vulnerabile

Mateusz Hasso-Agopsowicz, reprezentant OMS, a explicat că, până acum, cercetarea și dezvoltarea vaccinurilor au fost, în principal, direcționate de criterii de profitabilitate. Aceasta a dus la o neglijare a bolilor care afectează grav regiunile cu venituri mici.

„Așa cum s-a întâmplat în general în trecut, cercetarea și dezvoltarea vaccinurilor au fost influențate de rentabilitatea noilor vaccinuri. Acest lucru înseamnă că bolile care afectează grav regiunile cu venituri mici primesc, din nefericire, mult mai puțină atenție”, a precizat Hasso-Agopsowicz.

OMS speră că publicarea acestei liste va determina guvernele și instituțiile de sănătate să sprijine cercetarea pentru aceste vaccinuri esențiale. Prioritizarea sănătății globale, în detrimentul intereselor comerciale, este o strategie vitală pentru protejarea celor mai vulnerabile populații de boli devastatoare.

 

Ne puteți urmări și pe Google News