Dr. Peter Embarek, care a condus ancheta desfăşurată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în China, a declarat că pacientul zero, adică primul om din lume care a fost bolnav de Covid-19, ar fi putut lucra în laboratorul din Wuhan şi ar fi contractat Sars-Cov-2 de la un liliac.
Anchetatorul-şef al OMS a ajuns la această concluzie după ce iniţial a exclus teoria evadării virusului din celebrul laborator chinezesc. Astfel, primul pacient din lume care a avut Covid-19 ar fi fost infectat de un liliac când lucra în laboratorul din Wuhan.
Este vorba despre un cercetător chinez. Asta a declarat recent Embarek, care a condus ancheta OMS cu privire la originile pandemiei de coronavirus din China.
Declaraţiile au fost lansate în cadrul unui interviu acordat televiziuni daneze TV2. „Un angajat care a fost infectat pe teren prin prelevarea de probe se încadrează într-una dintre ipotezele probabile.
Aici este momentul în care virusul sare direct de la liliac la om. În acest caz ar fi un angajat al laboratorului în locul unui sătean sau în locul unei persoane care are contact regulat cu liliecii”, a precizat Embarek.
Cercetătorii danezi resping concluziile OMS
Totuşi, oamenii de știință danezi au subliniat că anchetatorii OMS nu au găsit dovezi directe în acest sens. Amintim că regimul de la Beijing a fost mult timp acuzat în China și în străinătate că a acoperit focarul inițial de coronavirus.
De asemenea, comuniştii chinezi au fost blamaţi pentru că ar fi ascuns informații esenţiale când virusul a apărut pentru prima dată la Wuhan, în decembrie 2019. Revenind la ultimele comentarii ale doctorului Embarek, trebuie spus că reprezintă o schimbare majoră faţă de cele lansate când încă se afla în China.
Atunci, investigatorul OMS a cerut oamenilor de știință să nu mai investigheze posibilitatea care indica faptul că virusul ar fi scăpat dintr-un laborator. Totodată, la acea vreme el a insistat că nu există dovezi ale transmiterii Sars-Cov-2 „în Wuhan sau în altă parte” înainte de decembrie 2019.
Bâlbe ştiinţifice cu noul coronavirus
Jurnaliştii de la Daily Mail subliniază că o săptămână mai târziu, el şi-a schimbat opiniile și a spus că echipa lui a descoperit că existau cel puțin 13 variante Covid-19 în Wuhan în decembrie. Mai mult, a sugerat că virusul se dezvoltase de ceva timp şi astfel a fost posibilă dezvoltarea celor 13 tulpini diferite.
El a mai dezvăluit că până la 1.000 de persoane din Wuhan ar fi putut să fie infectate la începutul lunii decembrie. A fost o estimare bazată pe datele autorităţilor chineze, care arătau 174 de cazuri severe de boală.
Piața umedă de animale vii din Huanan, despre care oamenii de știință spun că a generat primele infectări cu Sars-Cov-2, se află la doar câteva sute de metri de Centrul Wuhan pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.
De asemenea, se află la doar câțiva kilometri de Institutul de Virologie din Wuhan, în care, înainte de a începe pandemia, oamenii de știință ar fi efectuat experimente pe lilieci și studiau coronavirusurile.
Primele întrebări despre laboratorul din Wuhan
Încă de atunci au fost puse întrebări cu privire la rolul pe care laboratorul Institutului de Virologie din Wuhan l-a jucat în pandemia.
În mai 2021, preşedintele SUA, Joe Biden, a ordonat agențiilor de informații americane să efectueze o nouă anchetă a originilor Covid-19. Liderul de la Casa Albă recunoştea că părerile despre scurgerea virusului din laborator erau „împărţite”.
Așa-numita teorie a scurgerilor de laborator a alimentat mult timp speculații care au circulat între serviciile de informații și oamenii de știință. Ea a fost respinsă şi după ce a fost susținută de Donald Trump, fostul președinte al SUA, s-a spus că reprezintă ceva care este puţin peste o teorie a conspirației.
Într-un raport al OMS despre originile Covid-19, publicat la începutul acestui an, teoria a fost respinsă încă o dată. În documentul citat se arăta că este „extrem de puțin probabilă” și nu ar trebui investigată în continuare.
Există o teorie acceptată de mulţi cercetători
În schimb, cercetătorii au afirmat că virusul a apărut probabil dintr-un liliac înainte de a fi transferat la o gazdă intermediară și apoi la oameni. Această afirmaţie a dat credibilitate altor teorii emanate de Beijing, printre care şi cea referitoare la faptul că noul coronavirus ar fi fost luat de pe carnea congelată.
Raportul a fost respins pe scară largă. Inclusiv SUA s-a numărat printre statele care au contestat veridicitatea datelor. Diplomații americani au comunicat luna trecută, la ONU, că studiul a fost „insuficient și neconcludent”.
Ulterior, OMS și-a schimbat, iar Tedros Ghebreyesus, directorul OMS - care a fost acuzat că s-a apropiat de China - a spus că teoria scurgerilor de laborator a rămas pe masă și că toate originile posibile ale Covid-19 ar trebui să fie investigate în continuare.
Publicarea raportului a fost întârziată în mod repetat, iar asta a înmulţit suspiciunile despre încercarea chinezilor de a distruge concluziile pentru a preveni pasarea vinei pentru pandemie.
Şeful OMS acuză China
Ghebreyesus a acuzat China că nu a împărtășit date brute vitale în timpul investigației lor asupra originilor Covid-19. Dr. Embarek a dezvăluit acum cât de dificil a fost pentru echipa lui să acceseze documentele și chiar să discute teoria scurgerilor de laborator cu oamenii de știință și oficialii chinezi.
„Cu 48 de ore înainte de a termina întreaga misiune, încă nu am avut acordul că vom vorbi despre partea de laborator a raportului, așa că s-a discutat până la final dacă ar trebui inclus sau nu”, a spus el, conform Daily Mail.