Tensiune maximă între Canada și China, după ce Michael Spavor a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru spionaj
- Nicolae Comănescu
- 11 august 2021, 09:43
Michael Spavor a fost condamnat de autoritățile din China la 11 ani de detenție, după ce a fost acuzat de acte de spionaj. Decizia inflamează relațiile dintre cele două țări.
Consultantul canadian Michael Spavor a primit, miercuri, o condamnare de 11 ani de închisoare pentru spionaj, din partea autorităților din China. Justin Trudeau, premierul Canadei, a spus că reținerea lui Spavor este una „arbitrară”, iar acest caz încinge și mai mult relațiile delicate dintre oficialii de la Beijing şi cei de la Ottawa.
Michael Spavor a fost arestat în China în decembrie 2018. A fost „găsit vinovat pentru spionaj şi furt de secrete de stat”
Michael Spavor a fost arestat în luna decembrie a anului 2018. O reținere pe care Canada o consideră drept o măsură de represalii după reţinerea cu câteva zile înainte la Vancouver a lui Meng Wanzhou, directoarea financiară a gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei, conform Agerpres.
Michael Spavor a fost „găsit vinovat pentru spionaj şi furt de secrete de stat” şi este '„condamnat la 11 ani de închisoare'”, a anunţat miercuri un tribunal din Dandong (nord-est), la graniţa nord-coreeană, unde canadianul a fost judecat în martie 2021, conform sursei citate.
Procesul inculpatului a avut loc cu uşile închise. Acest mod de desfășurare este unul obișnuit în China în cazurile ce vizează acuzația de spionaj. Un alt canadian, fostul diplomat Michael Kovrig, a fost de asemenea arestat şi deţinut în acelaşi timp cu Michael Spavor din cauza acuzațiilor ce țin tot de spionaj.
Afirmațiile făcute de Justin Trudeau, premierul Canadei, în timpul proceselor celor doi bărbați
Premierul Canadei, Justin Trudeau, a luat atitudine și a denunţat în timpul proceselor „detenţia arbitrară” a celor doi bărbaţi şi „lipsa de transparenţă” a autorităţilor chineze.
Arestarea lui Meng Wanzhou a avut loc la cererea americanilor, care o suspectează de fraude bancare şi cer Canadei extrădarea ei către Statele Unite ale Americii (SUA). În acest caz, China a continuat de atunci să vorbească despre o manevră politică a Washingtonului şi solicită Ottawa „eliberarea imediată” a directoarei Meng Wanzhou.