EXCLUSIV. Director OMS: Instituția evită să recomande a treia doză. De ce pandemia nu s-ar mai termina niciodată
- Andreea Vlad
- 12 august 2021, 16:53
Într-un interviu exclusiv pentru EVZ.RO, cunoscutul jurnalist isrelian de origine română Attila Solfalvi a explicat de ce o a treia doză (booster) de vaccin anti-Covid-19 ar mări decalajul dintre țările puternice și țările lumii a treia în combaterea pandemiei. Cele mai mari îngrijorări ale OMS se leagă de noile tulpini, un pericol cu o dinamică greu de anticipat.
Chestionat de jurnalistul Robert Turcescu, în arena EVZ Play, despre situația din Israel, prima țară din lume care a atins imunizarea colectivă, Attila Solfalvi, jurnalist la YnetNews și realizator de radio, a explicat de ce problema celei de-a treia doze are un aspect etic foarte pregnant la nivel global. Jurnalistul a discutat cu doamna doctor Dorit Nitzan, unul dintre directorii OMS, organizație unde lucrează de 15 ani. Potrivit oficialului OMS, lockdown-ul este ineficient în combaterea pandemiei.
„OMS a hotărât să trăiască cu Covid"
„În ultimele luni mai multe țări au mers pe lockdown, nu au reușit să oprească virusul. La fel se întâmplă și în Australia, în Marea Britanie. E un consens mondial că lockdown-urile nu sunt eficiente. Un lockdown are un preț foarte înalt psihologic, uman, economic, cultural. Se pare că Organizația Mondială a Sănătății a hotărât să trăiască cu Covid, iar asta poți s-o faci numai prin vaccinare", a precizat Attila Solfalvi.
Potrivit jurnalistului, care a citat-o pe Dorit Itzan, oficialii instituției pe care aceasta o reprezintă, OMS, agreează ideea celei de-a treia doze de vaccin, însă evită să recomande oficial această soluție. Iată motivele.
Vaccinare, dar nu pentru căței
„Dr. Nitzan mi-a spus că sunt pro doza a treia, dar nu vor s-o recomande oficial. Sunt multe țări din lumea a 3-a care nu sunt vaccinate deloc. Mi-a spus: dacă voi, în lumea întâia începeți vaccinarea cu booster, acele țări care nu au vaccinat nici măcar runda ununu o să aibă cum să vaccineze nici măcar pentru următoarele 6-8 luni.
În momentul în care intri într-un val de boostere care trebuie reînnoite o dată la 6-7 luni, atunci acele țări dezvoltate își vor permite să vaccineze populația la 6-8 luni. Țările fără buget o să rămână nevaccinate. În momentul în care ai țări nevaccinate ești într-o stare foarte periculoasă. Noi tulpini pot să apară. Aceste tulpini se pot dezvolta în alte tulpini mult mai periculoase. Aceasta e metoda pe care vor s-o impună. Vaccinare vaccinare, dar nu numai în lumea întâi".
Israelul face intensiv doza a treia
Pe de altă parte, jurnalistul a dat detalii despre stadiul la care se află Israelul din punct de vedere al campaniei de vaccinare, care continuă valul de vaccinare cu doza a treia. „Guvernul a hotărât să aplice această strategie a boosterului fără să aștepte OK-ul de la FDA (n.r. - Food and Drug Administration). S-au vaccinat peste o jumătate de milion cu a treia doză. Cei bătrâni au înțeles importanța vaccinării cu doza a treia. Din 9 milioane de cetățeni peste 6 milioane au făcut două vaccinuri. Premierul Benet dorește să impună doza a treia și celor de peste 45-50 ani".
Nevaccinații au mult mai puține drepturi decât nevaccinații
Attila Solfalvi a vorbit și despre cei peste un milion de cetățeni israelieni care încă nu s-au vaccinat. „Avem o grupă fanatică, un fel de cult anti-vaccinuri cum găsești peste tot. Avem și noi nebuni de-ăștia. Mai avem o grămadă de oameni care își iau informații din surse problematice. De exemplu ruși emigrați în anii 90, care ascultă ce spune televiziunea lui Putin. Ce face domnul Putin? Dezinformare totală, încearcă să ne impună Sputnik V".
Jurnalistul a precizat că țara sa a fost prima din lume care a primit vaccinuri Pfizer, însă în prezent pașaportul verde face diferența, deși nu s-a impus obligativitatea vaccinării. „Nu poți să elimini total Covid, dar poți să-l reduci la minim. Așa am ajuns să avem 3-4 morți pe zi. Israelul s-a reîntors prima din lume la o viață foarte bună.
Totul s-a întors la normal. Avem un sistem medical foarte puternic, oamenii au încredere în medici, stăteau să se vaccineze. La 20 august se reintroduce pașaportul verde. Vaccinații au mult mai multe drepturi în public decât cei nevaccinați. Dacă nu vrei să te vaccinezi, trebuie să faci aproape zilnic un test valabil 24 ore", a explicat jurnalistul de origine română.