Vaccinul rusesc Sputnik V, obiect de speculă internațională. Țările sărace plătesc de două ori mai mult decât Ungaria și Slovacia

Vaccinul rusesc Sputnik V, obiect de speculă internațională. Țările sărace plătesc de două ori mai mult decât Ungaria și SlovaciaSursa: arhiva EVZ

Îndată ce experții ruși au reușit să dezvolte Sputnik V, Kremlinul a început să-l promoveze drept un „vaccin pentru întreaga omenire”. Mai mult, țărilor în curs de dezvoltare li s-a transmis că vaccinul rusesc este cea mai ieftină cale de a ieși din pandemie.

Distanța dintre vorbe și fapte a început, însă, să se mărească atunci când rușii s-au convins că vaccinul lor își face treaba bine și are mare căutare la export. Cponcidemță sau nu, atunci a intrat în scenă și șeicul Ahmed Dalmook al-Maktoum, un membru al familiei domnitoare din Dubai. Cine l-a adus pe prințișorul din golf în afacerea cu vaccinurile rusești și, mai ales, de ce, nu se știe. Cert este că Rusia a acordat șeicului din Emiratele Arabe Unite drepturi exclusive de a vinde vaccinul unei serii de țări de pe cel puțin trei continente. Imediat, vaccinului rusesc a încetat să mai fie cea mai ieftină soluție

Țările sărace plătesc dublu

Mai multe țări, din Pakistan și până în Guyana, au fost forțate să cumpere vaccinul prin intermediarul regal și companii cu sediul în Emiratele Arabe Unite. Revânzătorii le cer, însă, clienților să plătească de două ori mai mult decît prețul anunțat de Rusia. Să fi renunțat Putin la "diplomația vaccinului" ca să poată stoarce de bani țările din lumea a treia? Până la urmă cine ar putea să-i reproșeze ceva? Vaccinul Sputnik V e produs de o companie privată și aceasta poate încheia contracte cu oricine, dacă respectă legile.

Conexiunile dintre Rusia, Maktoum și Emiratele Arabe Unite (EAU) cu privire la vânzările de Sputnik V în lumea în curs de dezvoltare au fost dezvăuite pentru prima dată de către magazinul norvegian VG într-o anchetă publicată luna trecută. Nici fondul de investiții rusesc care deține compania care produce vaccinul, nici nici compania din Abu Dhabi nu au catadixit să facă niciun comentariu. Între timp, The Moscow Times a descoperit că țările sărace de pe glob plătesc vaccinul mult mai scump decât statele europene. Astfel, în Slovacia și Ungaria plătesc o doză de 9,95 dolari pentru o doză sau 19,90 dolari pentru inocularea completă. Guvernul din Ghana, care a fost nevoit să se înțeleagă cui intermediarii, a plătit, însă, 19 dolari pe doză. În Guyana, prețul a ajuns la 24 de dolari pe doză, în vreme ce furnizorul privat AGP din Pakistan a plătit 22,50 dolari pe doză.

De ce a apelat Rusia la intermediari?

Motivele pentru care Rusia i-a acordat lui Maktoum mâna liberă pentru a vinde Sputnik V către o serie de țări - inclusiv jucători strategici importanți în politica externă a Rusiei, cum ar fi Pakistanul - rămân neclare. În lipsa unor informații, analiștii și ziariștii nu pot decât să speculeze.

„Rusia s-ar putea proteja de riscurile ca reputația sa să fie afectată de producerea și vânzarea unui vaccin major în întreaga lume”, a declarat Ilya Shumalov, șeful Transparency Internațional în Rusia, citat de The Moscow Times. Există, însă, și voci care spun că Rusia nu vrea să se angajeze direct știind că nu are capacitatea de producție necesară pentru a onora alte comenzile.