Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) de la Chişinău a denunţat luni două acorduri de colaborare cu serviciile secrete din Federaţia Rusă.
Argumentele SIS-ului
Motivul pentru care SIS a renunţat la cele două acorduri este că aceste nu sunt fumcţionale şi că instituţia de la Chişinău nu doreşte să menţină relaţii „cu structurile care sfidează legislaţia şi acționează în detrimentul Republicii Moldova”.
Totodată, instituția menționează că a înaintat demersurile de rigoare, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, de denunțare a acordului de cooperare cu Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse (SVR).
„Începând cu 24 februarie 2022, odată cu invazia Federației Ruse în Ucraina, relațiile de cooperare ale Serviciului de Informații și Securitate cu serviciile speciale ale Federației Ruse au fost sistate, astfel încât, acordurile date nu au o aplicabilitate practică, fiind de fapt nefuncționale. Neconcordanța și disonanța prevederilor acestor acorduri cu interesul și securitatea națională a Republicii Moldova argumentează procesul de denunțare inițiat de Serviciul de Informații și Securitate”, se arată într-un comunicat al instituţiei.
Mai mult ca atât, prevederile acestor acorduri, semnate în anul 1994, inclusiv și protocoalele adiționale, reprezentau clauze juridice invocate de Federația Rusă de a argumenta prezența reprezentanților serviciilor speciale ruse în regiunea din stânga Nistrului a Republicii Moldova. Astfel, cu denunțarea acestor acorduri, asemenea „argumente” nu pot fi înaintate de Federația Rusă.
Serviciului de Informații și Securitate a mai declarat că nu menține relații de parteneriat extern cu structurile similare ale altor state, care în mod vădit „sfidează legislația și acționează în detrimentul securității naționale, desfășoară activități subversive împotriva Republicii Moldova, inclusiv de subminare a funcționalității instituțiilor democratice ale statului, de destabilizare a situației social-politice, economice și de periclitare a integrității teritoriale a țării”.
Moldovă, zonă de interes pentru spionii ruşi
Amintim că luna curentă Chişinăul a fost marcat de două scandaluri cu spioni ruşi. Într-un caz este vorba despre reţeaua de spioni infiltrată în Ambasada Rusă în Republica Moldova, pentru care Ministerul de Externe a solicitat instituţiei să-şi reducă personalul.
Ambasadorul rus la Chişinău a respins acuzaţiile, anunţând totodată că secţia consulară îşi sistează activitatea pentru o perioadă nedeterminată.