Administrația Biden consideră că China a implantat programe malware în rețelele cheie de energie și comunicații ale SUA, într-o „bombă cu ceas” care ar putea perturba armata în cazul unui conflict, potrivit The New York Times.
The Times, citând oficiali americani din domeniul militar, al serviciilor de informații și al securității, a declarat că malware-ul ar putea oferi Armatei Populare de Eliberare a Chinei capacitatea de a perturba operațiunile militare americane dacă Beijingul ar acționa la un moment dat împotriva Taiwanului.
Sistemele afectate, potrivit Times, ar putea permite Chinei nu numai să întrerupă apa, energia și comunicațiile la bazele militare americane, ci și la casele și întreprinderile din Statele Unite.
Raportul vine la două luni după ce Microsoft a avertizat că hackeri chinezi sponsorizați de stat s-au infiltrat în rețelele de infrastructură critice ale SUA.
Microsoft a indicat Guam, un teritoriu american din Pacific cu un avanpost militar vital, ca fiind una dintre ținte, dar a precizat că au fost detectate activități malițioase și în alte părți din Statele Unite.
Acesta a declarat că atacul invizibil, desfășurat de la jumătatea anului 2021, a avut probabil ca scop împiedicarea Statelor Unite în cazul unui conflict regional.
Autoritățile din Australia, Canada, Noua Zeelandă și Marea Britanie au avertizat, în același timp, că hackingul chinezesc a avut loc probabil la nivel global, afectând o gamă extinsă de infrastructuri.
Descoperirea malware-ului, potrivit Times, a declanșat o serie de întâlniri în Sala de Situații a Casei Albe, la care au participat oficiali de top din domeniul militar, al serviciilor de informații și al securității naționale, în efortul de a depista și eradica codul.
Ziarul a citat un oficial al Congresului care a declarat că operațiunea malware a reprezentat „o bombă cu ceas”.
Biden a impus practici riguroase de securitate cibernetică
Casa Albă a emis vineri o declarație în care nu a menționat China sau bazele militare.
„Administrația Biden lucrează fără încetare pentru a apăra Statele Unite de orice perturbare a infrastructurii noastre critice, inclusiv prin coordonarea eforturilor între agenții pentru a proteja sistemele de apă, conductele, sistemele feroviare și de aviație, printre altele”, a declarat Adam Hodge, purtător de cuvânt interimar al Consiliului de Securitate Națională.
El a adăugat că președintele Joe Biden „a impus, de asemenea, pentru prima dată, practici riguroase de securitate cibernetică”.
Rapoartele privind operațiunea malware vin într-un moment deosebit de tensionat în relațiile dintre SUA și China, în contextul în care China își afirmă agresiv pretenția că Taiwanul este teritoriu chinezesc, iar SUA încearcă să interzică vânzările de semiconductori sofisticați către Beijing. Sursa: insiderpaper.com