Forumul Rusia-Africa. Oaspeții, tratați de Putin cu delicatese din import

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Președintele Putin a dorit o mare lovitură de imagine la recentul Forum Economic și Umanitar Rusia-Africa. Nu s-a uitat la bani când a venit vorba de a-și impresiona oaspeții.

Capitala Rusiei, Sankt Petersburg, a găzduit, săptămâna trecută, Forumul Economic și Umanitar Rusia-Africa. Pentru Kremlin a reprezentat mai ales o cale de a demonstra că Rusia nu este un stat izolat, în pofida sancțiunilor occidentale care au urmat declanșării războiului din Ucraina.

Deși comparativ cu ultimul forum din 2019, la această ediție au fost prezente mai puține delegații din Africa, mass-media favorabilă puterii de la Kremlin a descris întâlnirea drept o mare realizare a diplomației ruse, și personal a președintelui Vladimir Putin.

Cine gourmet și plimbări cu barca pe râul Neva

Găzduind oaspeți din Africa, organizatorii nu s-au uitat la bani când a fost vorba de investiții de imagine. Ultimul summit Rusia-Africa, care a avut loc la Soci în 2019, a fost printre cele mai scumpe forumuri din deceniul precedent, peste 4,5 miliarde de ruble.

Nu există un raport oficial al bugetului total alocat evenimentului. Însă verificând site-ul de achiziții publice, jurnaliștii din proiectul Sever. Realii au găsit peste 20 de licitații pentru diverse servicii, de la prezentarea unui tractor și expoziții de picturi până la cine gourmet și plimbări cu barca pentru oaspeții africani pe râul Neva. Totuși, presa independentă rusă estimează că în total forumul a implicat costuri de 383.4 milioane de ruble.

2 milioane de ruble pentru mese de lux. Iată meniul

Costul cumulat al licitațiilor este de aproximativ 200 de milioane de ruble, din care 2 milioane de ruble au fost alocate doar pentru mesele oaspeții forumului. Pe un iaht de agrement a fost oferit un prânz gourmet, care include:

  • antipasti (roșii uscate, măsline, capere),
  • raclette, brie, vin și brânză cu trufe,
  • delicatese din carne asortate
  • salată cu creveți și crab
  • ton la grătar cu mango
  • clătite cu caviar roșu
  • medalion cu foie gras și spanac.

Potrivit documentației de licitație, mesele pentru 100 de oaspeți costă 3.700 de ruble de persoană, resectiv 4.300 de ruble pentru participanți VIP.

S-a renunțat la interzicerea importurilor

De remarcat în context faptul că încă din 2014, odată cu ocuparea Crimeei, Rusia a interzis aprovizionarea cu alimente din țările membre UE. Însă, după cum arată documentele licitației, pentru oaspeții forumului african s-a recurs în principal la alimente și băuturi importate, de exemplu apă minerală de la compania italiană San Benedetto.

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Pentru un alt eveniment din 26 iulie, s-a cumpărat alcool de import de aproape 2 milioane de ruble, astfel: Prosecco italian Argeo Ruggeri - 36 de sticle la 1.253 de ruble bucata, vinuri franceze marca Cotes du Rhone Blanc și Cotes du Rhone Rouge - 72 de sticle de 1.848 de ruble fiecare, respectiv whisky Glenmorangie cu o vechime de 12 ani, din Scoția, la 4.570 de ruble pe sticlă.

Încă un milion de ruble au fost cheltuite pentru organizarea unui eveniment cultural, pe 28 iulie, la Palatul Iusupov, din care 600.000 de ruble au costat doar excursiile incluse în program. De asemenea, biletele de avion pentru membrii delegațiilor au costat aproape 5 milioane de ruble, mai arată Sever. Realii .