Reacţia dură a Ambasadei Rusiei la Chişinău la scandalul cu spioni ruşi
- Julieta Savitchi
- 11 iulie 2023, 10:17
Ambasada Federației Ruse la Chișinău a reacţionat dur la informațiile prezentate de directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) privind destructurarea unei rețele de spioni, creată pe teritoriul Republicii Moldova de către doi cetățeni ruși şi coordonată de către FSB-ul de la Moscova.
„Am aflat cu nedumerire din presă despre „mâna Moscovei” într-un „scandal de spionaj” din Republica Moldova. Acuzarea Rusiei de „destabilizare și influențare a proceselor politice interne” au devenit deja un fel de „carte de vizită” în cadrul liniei coordonate anti-ruse a „Occidentului colectiv”. Constatăm cu regret aplicarea acestei practici de către partea moldovenească. Încă o dată dorim să subliniem că Rusia, spre deosebire de Occident, respectă suveranitatea altor state și nu se amestecă în treburile lor interne”, se arată într-un comunicat al Ambasadei ruse la Chişinău.
Au primit de la Moscova cel puţin jumătate de milion de dolari
Serviciul de Informații și Securitate a anunțat luni, 10 iunie, despre destructurarea unei rețele de agentură, creată pe teritoriul Republicii Moldova de către doi cetățeni ruși, coordonați la rândul lor, de către FSB-ul de la Moscova. Cei doi agenți ruși racolau cetățeni moldoveni, care ulterior prin acțiunile lor, influențau activitățile social-politice din țară, în interesul Federației Ruse. Declarațiile au fost făcută de către directorul SIS, Alexandru Musteața, în cadrul unui briefing de presă.
Cei doi agenţi ai FSB-lui rusesc se numesc Vadim Iurcenco şi Iuri Gudilin. Vadim Iurcenco este adjunctul lui Igor Dodon în cadrul Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse. Anterior, jurnaliştii de investigaţie de la portalul RISE au scris, cu referinţă la surse din cadrul serviciilor speciale, că acesta este un agent al FSB (Serviciul Federal de Securitate din Rusia) sau apd-ist (abrevierea expresiei „aparatul personalului detașat”), după cum sunt numiți ofițerii serviciilor de securitate care sunt atașați unei persoane sau organizații, pentru a executa controlul din partea serviciilor speciale.
SIS a documentat și activitatea de creare a canalelor de transfer a mijloacelor financiare din Federația Rusă către Republica Moldova în scopul finanțării operațiunilor subversive contra intereselor și securității Republicii Moldova.
În total, în 2021, din Federația Rusă în Republica Moldova, prin canale tenebre, a fost transferată suma de circa 500 mii dolari SUA, bani utilizați în implementarea activităților ilegale menționate.