Ofertă din partea norvegienilor pentru cumpărarea a 51% din divizia OMV pentru explorare și producție: „Nu putem discuta serios în acest moment”

Ofertă din partea norvegienilor pentru cumpărarea a 51% din divizia OMV pentru explorare și producție: „Nu putem discuta serios în acest moment” Sursa: Dreamstime.com

Un consorțiu din Norvegia, în care este inclus și grupul energetic Aker, a formulat o propunere către grupul austriac OMV, anume aceea de a cumpăra 51% din divizia E&P a austriecilor.

Acest pachet majoritar ar cuprinde activităţile de explorare şi producţie ale OMV, iar din consorțiu fac parte Aker ASA, al doilea cel mai mare producător de gaz din Norvegia, alături de Aker BP, alături de traderul de mărfuri Trafigura şi fondul de investiţii Bluewater.

Ofertă pentru OMV din partea Norvegiei

Conform presei austriece, oferta pentru pachetul de 51% din acțiunile E&P OMV s-ar ridica la suma de 5,5 - 7 miliarde de dolari, iar oferta nu ar include și divizia OMV Petrom sau operaţiunile de explorare şi producţie ale OMV din Federația Rusă.

Mai mult, acest consorțiu ar fi gata să asigure securitatea aprovizionării cu gaze pentru Austria, țara care deține un procent de 31,5% din acțiunile OMV. Totuși, nu este explicat și felul în care va fi aprovizionată Austria cu resurse de gaz, mai ales că acest stat nu are ieșire la mare și are probleme cu dependența de resursele provenite din Rusia. De altfel, înainte de invadarea Ucrainei pe 24 februarie, Austria avea 80% din necesarul de gaz contractat din Federația Rusă.

Ne puteți urmări și pe Google News

OMV se mai gândește

Grupul OMV a transmis că a luat la cunoștință interesul norvegienilor pentru E&P: „În condiţiile în care OMV este în proces de analiză a portofoliului său ca parte a implementării strategiei sale, am răspuns că nu putem discuta serios în acest moment", a afirmat un purtător de cuvânt al OMV.

În România, din acţiunile OMV Petrom, Ministerul Energiei deţine 20,64%, Fondul Proprietatea 18,99%, iar alte 9,36% sunt tranzacționate pe piața liberă la Bursa de Valori Bucureşti. Restul de 51,01% din acţiunile OMV Petrom sunt deținute de grupul austriac OMV, conform Agerpres.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 64 milioane bep în 2016. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a 787 benzinării la sfârșitul lunii septembrie 2017, sub două brand-uri: OMV și Petrom.