O sărbătoare tocmai a fost interzisă! Tradiția românească de 2000 de ani

O sărbătoare tocmai a fost interzisă! Tradiția românească de 2000 de ani

După pelerinaje, nunți, botezuri sau alte petreceri tradiționale ale românilor, pentru prima oară în istorie autoritățile interzic și un eveniment care are loc de 2.000 de ani în mai multe zone ale țării

Un anunț făcut de autorități arată că, în acest an, vor fi interzise evenimente tradiţionale care ar implica prezenţa unui număr mare de persoane, pentru a limita răspândirea noului coronavirus.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Argeş a decis, luni, interzicerea organizării şi desfăşurarea în spaţii deschise a oricărui eveniment şi/sau activitate tradiţională de tipul Focul lui Sumedru, Halloween şi alte asemenea, care generează aglomerări de persoane.

În comunicatul Prefecturii Argeș se arată:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, condus de prefectul Emanuel Soare, întrunit luni în şedinţă extraordinară, a hotărât, prin HCJSU nr. 48 art. 7,  că, începând cu data de 20.10.2020, pe raza administrativ-teritorială a județului Argeș se interzice organizarea și desfășurarea în spații deschise a oricărui eveniment și/sau activitate tradițională de tipul Focul lui Sumedru, Halloween și altele asemenea, care generează aglomerări de persoane.”

De asemenea, precizează autoritățile din județul Argeș, conform Hotărârii nr 48/19.10.2020, art6, „este obligatorie purtarea măștii de protecție astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice închise și deschise de pe raza administrativ-teritorială a județului Argeș.”.

 

 

Purtarea măştii de protecţie în toate spaţiile publice din Argeş devenise obligatorie începând din 14 octombrie, conform unei decizii luate la acel moment de CJSU Argeş.

 

 

În judeţul Argeş s-au înregistrat 46 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, potrivit datelor comunicate, luni, de Instituţia Prefectului. Numărul persoanelor diagnosticate pozitiv de la începutul pandemiei a ajuns, astfel, la 6.095.

 

În spitale sunt internaţi 358 de pacienţi, dintre care 32 la ATI.

 

De la începutul pandemiei, 5.375 de persoane din judeţul Argeş confirmate cu noul coronavirus s-au vindecat, iar 249 au murit.

 

Tradiție românească, stopată pentru prima data în istorie

 

Pentru prima data în istoria românilor, Focul lui Sumedru sau Focul de Sânmedru, a fost interzis de autorități.

Este o tradiție românească, veche de două mii de ani. În noaptea de 25 spre 26 octombrie, dinaintea sărbătorii Sfântului Dimitrie (Dumitru), apărătorul păstorilor, se aprind focuri și tinerii se adună în jurul acestora. Obiceiul se mai păstrează în sate din județele: Argeș, Dâmbovița, Vâlcea sau Călărași.

 

În ajunul sărbătorii, în noaptea de 25 octombrie se ține Focul lui Sânmedru în județul Călărași, moment în care oamenii obișnuiesc să aprindă focuri în curți sau pe dealuri, peste care copiii sar pentru a fi sănătoşi, iar tinerii ca să se căsătorească. Femeile mai înaintate în vârstă, în special cele din mediul rural, obișnuiesc să împartă covrigi, nuci, mere, pâine, struguri și prune uscate tuturor celor care sar peste foc.

 

Focul lui Sânmedru devine astfel o sărbătoare  a întregii comunități, având în prim plan un moment definitoriu – Focul lui Sânmedru – este un scenariu al morții și renașterii naturii la cumpăna între 25 și 26 octombrie.

Caracterul funerar al focului, într-o veghe ritualică specifică, se pare că are rădăcini în timpul arhaic ca un cult al strămoșilor pentru câștigarea bunăvoinței în asigurarea unui an viitor fertil și bogat în recolte.

 

Răspândit peste tot în Argeș, obiceiul se păstrează mai puțin în regiunea de câmpie și este mai bine conservat în zonele montane. Deși unele obiceiuri nu s-au mai păstrat, iar unele tehnici de înfăptuire a focului s-au modernizat, spiritul unitar al sărbătorii s-a păstrat.

 

În realizarea unui foc cât mai frumos fiecare grup, fie de adulți, fie de copii, își are locul lui bine stabilit. Scopul final este acela de a înălța cel mai frumos foc de pe dealuri, ca să se vadă cât mai departe în zare. Această sărbătoare rămâne un prilej de bucurie pentru oamenii locului, care aduc un prinos de mulțumire în fața darurilor bogate ale toamnei, relatează folclor-romanesc.ro.

 

Brănenii vă invită la Focul lui Sumedru!

Costumul de Halloween al lui Heidi Klum, vă va oferi coșmaruri. Atenţie! Imagini horror