Evenimentul Zilei > International > O franţuzoaică, în greva foamei pentru romi
O franţuzoaică, în greva foamei pentru romi

O franţuzoaică, în greva foamei pentru romi

Nancy Bernad, o fostă infirmieră în vârstă de 54 de ani, din Saint-Etiennne nu mănâncă nimic de mai bine de două săptămâni, în semn de protest faţă de expulzarea romilor din Franţa.

Pe 13 septembrie a decis să intre în grevă, indignată de desfiinţarea taberelor şi expulzarea romilor în România, relatează Le Progres. Starea sa de sănătate nu e prea bună.
"Sunt legi care promovează segregarea şi semnează condamnarea la moarte pentru comunităţile de romi. Refuz să fiu complice unui sistem de stat rasist şi xenofob", a declarat femeia, făcând aluzie la vânătoare de romi care a început luna trecută în Hexagon.
Protest extrem
Nancy Bernad a decis să intre în greva foamei după ce n-a reuşit să rezolve nimic cu ajutorul oarganizaţiilor nonguvernamentale.
"Vorbesc mult, dar nu fac mare lucru. Înainte să intru în grevă, am contactat şapte asociaţii umanitare. Doar una a luat legătura cu mine. I-am scris şi preşedintelui şi i-am spus că viaţa mea stă în mâinile lui. Nu am primit răspuns", spune femeia.
Că să facă cât mai vizibil protestul femeii, o militantă, Francoise Mignol, a format un cont pe Facebook şi a contactat mai mulţi jurnalişti. 600 de oameni i s-au alăturat deja.
Nancy are de gând să lupte până la capăt, până când legea expulzării va fi anulată. Femeia a băut doar apă 15 zile şi acum a început să aibă ameţeli. Aşa că nu iese din casă, unde locuieşte cu pisica ei. Nu o vizitează nimeni, doar medicul o mai consultă la câteva zile.
De la începutul lunii august, sute de romi au fost expulzaţi din Franţa în România şi Bulgaria.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: