O femeie bolnavă de COVID-19 a fugit din spital. Riscă ani grei de închisoare

O femeie bolnavă de COVID-19 a fugit din spital. Riscă ani grei de închisoare Spitalul din Constanța Sursa foto: EVZ

O femeie este cercetată penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor după ce, sâmbătă, a plecat din spital împreună cu fiul ei în vârstă de 2 luni, deşi i se comunicase că ambii sunt infectaţi cu COVID-19, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa.

„În cursul zilei de astăzi (sâmbătă n.r.), poliţişti din cadrul Secţiei 3 au fost sesizaţi cu privire la faptul că o femeie, de 32 de ani, împreună cu fiul acesteia, în vârstă de 2 luni, au plecat din spital, după ce femeii i se comunicase faptul că ambii au fost confirmaţi cu COVID-19", a transmis IPJ.

Potrivit sursei citate, în scurt timp poliţiştii au identificat-o pe femeie, împreună cu minorul, ambii fiind transportaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

„În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor", a anunţat IPJ Constanţa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Zădărnicirea combaterii bolilor este o infracțiune regăsită de mult în codurile penale române, însă până în contextul apariției pandemiei COVID-19 nu prea și-a găsit aplicabilitatea.

Zădărnicirea combaterii bolilor în SarS CoV-2

Art. 352.

(1) Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.

(3) Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care știe că suferă de această boală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(4) Dacă fapta prevăzută în alin. (2) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

(5) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) și (2) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(6) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (3) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(7) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (4) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(8) Tentativă la infracțiunea prevăzută la alin. (3) se pedepsește.

(9) Prin carantină se înțelege restricția activităților și separarea de alte persoane, în spații special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte de a fi bolnave, într-o manieră care să prevină posibilă răspândire a infecției sau contaminării”, potrivit agerpres.ro