Evenimentul Zilei > Monden > O casă de licitații a dat lovitura cu versiunea dactilografiată a unui roman celebru
O casă de licitații a dat lovitura cu versiunea dactilografiată a unui roman celebru

O casă de licitații a dat lovitura cu versiunea dactilografiată a unui roman celebru

Versiunea finală dactilografiată a romanului "Breakfast at Tiffany's" (1958) a fost vândută pentru suma de 377.000 de lire sterline.

Versiunea finală dactilografiată a romanului „Breakfast at Tiffany’s” (1958),a fost vândută pentru suma de 377.000 de lire sterline la o licitaţie organizată de casa Sotheby’s la Londra. Aceasta cuprinde adnotări ale scriitorului Truman Capote.

În afara corecturilor şi observaţiilor făcute de Truman Capote, versiunea definitivă a romanului „Breakfast at Tiffany’s” („Mic dejun la Tiffany”) include şi numele final al personajului principal, Holiday („Holly”) Golightly.

Cum a fost transformată soarta cărţii

Până la versiunea finală a manuscrisului, scriitorul american a ales că personajul principal să se numească Connie Gustafson. Dar în versiunea scoasă la licitaţie numele iniţial a fost şters, fiind înlocuit cu Holly Golightly.

Gabriel Heaton, specialistul casei de licitaţii Sotheby’s pentru cărţi şi manuscrise, a declarat că această schimbare „a transformat” cu siguranță soarta cărţii. Ea a fost adaptată pentru marele ecran în 1961, într-o comedie în care a jucat Audrey Hepburn, regizată de Blake Edwards.

Potrivit lui Gabriel Heaton, versiunea licitată marţi, 4 august, prezintă „o viziune amplă şi minuţioasă” a metodei de lucru a lui Truman Capote (1924-1984). Ea demonstrează „în mod exact obsesia lui pentru detalii”, sursă a „frustrărilor” sale, dar şi element „cheie al succesului său ca scriitor”.

Versiunea licitată de casă Sotheby’s cuprinde multe dintre corecturile făcute pe textul dactilografiat. Scriitorul şi-a schimbat vocabularul şi a scos cuvintele pe care nu le consideră necesare.

„Toate aceste revizuiri au fost făcute, cu siguranţă, de Capote în timp ce stătea în pat, locul său preferat pentru a scrie”, reaminteşte într-o notă casă Sotheby’s, potrivit agerpres.ro.

Truman Streckfus Persons, a fost un scriitor și scenarist american. Începuturile carierei sale scriitoricești se leagă de literatura gotică sudistă, grăitor în acest sens fiind romanul Alte glasuri, alte încăperi. Mai târziu a dezvoltat interesul pentru un stil de scriere jurnalistic, punând bazele romanului-reportaj construit cu personaje și evenimente reale datorită operei de succes Cu sânge rece. Alte lucrări reprezentative ale autorului american sunt Harfa de iarbăMic dejun la Tiffany sau Muzică pentru cameleoni.