O a doua lovitură de stat în Burkina Faso. Liderul țării, înlocuit cu un militar musulman. Constituția a fost anulată
- Maria Miron
- 1 octombrie 2022, 14:28
Președintele din Burkina Faso, locotenent-colonelul Damiba, a fost alungat de la putere printr-o lovitură de stat, iar noul lider este căpitanul Ibrahim Traore. De altfel, fostul președinte al țării este catolic, în timp ce noul lider ar părea a fi un musulman extremist.
Prin lovitura de stat reușită în Burkina Faso, liderul Armatei Ibrahim Traore l-a detronat pe președintele de tranziție Paul-Henri Damiba, fiind dizolvat și Guvernul țării. Este a doua lovitură de stat asupra țării din Africa de Vest din ultimele opt luni, după cum a amintit Traore într-o declarație la televiziunea națională.
A doua lovitură de stat în Burkina Faso din ianuarie și până acum
Ibrahim Traore a transmis că un grup format din ofițerii care l-au sprijinit pe Damiba la preluarea puterii a fost cel care a și decis să-i încheie mandatul, dat fiind că Damiba nu ar reuși să facă față unei insurgențe de natură islamistă.
În ianuarie, Paul-Henri Damiba îl înlăturase de la putere pe președintele Roch Kabore, Damiba și grupul militar invocând atunci același motiv.
Burkina Faso a devenit o țară fără Constituție
Acum, Constituția țării a fost anulată, fiind dizolvată și Carta de tranziție. Pe lângă asta, frontierele țării au fost închise pentru o perioadă de timp necunoscută, iar toate activitățile politice și sociale au fost suspendate, după cum a transmis Traore, care a decretat stare de asediu în Burkina Faso de la ora 21.00 GMT la 05.00 GMT.
„În fața deteriorării situației, am încercat de mai multe ori să îl determinăm pe Damiba să reorienteze tranziția către chestiunea securității. Acțiunile lui Damiba ne-au convins treptat că ambițiile sale se îndepărtau de ceea ce ne-am propus să facem. Am decis în această zi să-l înlăturăm pe Damiba", a declarat Ibrahim Traore, flancat de un grup de soldați înarmați, care spune și că vor adopta o nouă cartă de tranziție și vor numi un nou președinte al țării, civil sau militar.
Cel puțin 11 soldați au fost uciși
Lovitura de stat din Ouagadougou, capitala statului african Burkina Faso a produs ecou. Mai multe focuri de armă s-au auzit vineri în acest oraș, mai exact în jurul Palatului Prezidențial, iar în acest sens accesul la clădirile importante, inclusiv la Adunarea Nţională, sediul televiziunii naţionale şi reşedinţa prim-ministrului, a fost blocat de vehicule militare.
Prezența militară a fost observată în mai multe puncte ale orașului. Pe timpul acestor insurgențe, școlile au fost închise, iar locuitorii orașului Ouagadougou au trebuit să rămână în case și să aștepte informații oficiale din partea autorităților.
În urma unui presupus atac jihadist, 11 soldați au fost uciși, iar 50 de civili au fost dați dispăruți. De asemenea, un convoi de aprovizionare escortat de Armată, care călătorea spre orașul Djibo din nordul țării, a fost prins luni într-o ambuscadă.
Regiunea se confruntă cu o criză jihadistă, care a ucis mii de oameni și a strămutat alte circa două milioane
În luna ianuarie, locotenent-colonelul Paul-Henri Damiba l-a înlăturat pe preşedintele Roch Kaboré printr-o lovitură de stat. El a promis atunci încetarea atacurilor insurgenților, care au început încă din 2015, însă nimic nu s-a concretizat. Preşedintele ales în mod democratic a fost destituit pentru că nu a reuşit să limiteze violenţele comise de militanţii islamişti. Acum, locotenent-colonelul Damiba a ajuns să aibă o soartă similară.
Mai mult, pe 5 septembrie, cel puțin 35 de civili au fost uciși și 37 au fost răniți, după ce un alt convoi a lovit un dispozitiv exploziv improvizat pe un drum principal care duce tot spre nordul țării. De asemenea, jihadiștii au ocupat terenuri și au blocat zonele din apropierea și din jurul zonei în care se îndrepta convoiul, confom BBC.