Aleksandr Lukașenko susține că a dejucat o „lovitură de stat”. Cinci persoane au fost condamnate la pedepse aspre cu închisoarea
- Andra Puiu
- 6 septembrie 2022, 12:58
Cinci persoane, printre care liderul unui partid politic și un avocat cu cetățenie americană, au fost condamnate luni, cinci septembrie. în Belarus. Ei au primit pedepse aspre cu închisoarea, în urma unui proces pentru o tentativă de lovitură de stat.
Printre persoanele mai importante care au fost acuzate că au vrut să dea o lovitură de stat în Belarus se numără politologul și criticul literar Aleksandr Feduta, liderul Partidului Frontul Popular, Rigor Kastusev, și avocatul Iuri Ziankovici. Cel din urmă, are și cetățenie americană.
Ziankovici a primit o pedeapsă de 11 ani de detenție pentru că „a creat și condus un grup extremist”. În același timp, Feduta și Kastusev au fost condamnați la 10 ani de închisoare, după ce au fost declarați vinovați că au complotat „pentru a pune mâna pe putere prin mijloace anticonstituționale”. Alți doi acuzați au fost condamnați la o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare în acest dosar.
Cum s-a aflat despre „lovitura de stat”
Unul dintre martorii la proces a fost Roman Protasevici, jurnalistul de opoziție arestat în mai 2021 după deturnarea de către Belarus a unui avion de linie ce survola teritoriul său. Jurnalistul a susținut că a participat la reuniuni prin videoconferință cu cei acuzați, în vederea acestui presupus „complot”.
La rândul său, Aleksandr Feduta a afirmat în timpul audierilor că proiectul de „lovitură de stat” a fost inițiat de un ofițer al serviciilor secrete belaruse care se infiltrase în grup. Președintele belarus Aleksandr Lukaşenko a susținut în aprilie 2021 că a dejucat această operațiune, planificată, potrivit lui, de SUA. De asemenea, liderul belorus a prezentat-o drept o tentativă de „asasinat” ce îl viza pe el și pe familia lui, informează Agerpres.
Belarus, mâna dreaptă a Rusiei
De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, Belarus a fost de partea Moscovei. Țara condusă de Aleksandr Lukașenko a susținut acțiunile lui Vladimir Putin. De asemenea, la scurt timp de la începerea războiului, experții militari au considerat că Belarusul s-ar putea alătura armatei rusești.
În același timp, Uniunea Europeană a condamnat atât decizia lui Putin, cât și implicarea Belarusului în agresiunea militară coordonată de Vladimir Putin. În plus, printre primele negocieri pentru încheierea războiului au fost purtate în Belarus.