Război în Ucraina, ziua 195. Trei persoane au fost ucise în urma tirurilor de rachete rusești în regiunea Ucrainei Harkov

Război în Ucraina, ziua 195. Trei persoane au fost ucise în urma tirurilor de rachete rusești în regiunea Ucrainei Harkov

Rușii continuă să atace centrala nucleară Zaparojie, iar liderii lumii se tem de ce este mai rău. Ministrul ucrainean al Energiei a declarat că posibilitatea unui dezastru nuclear este tot mai ridicat, cât timp armata rusească va continua atacurile.

UPDATE. Trei persoane au fost ucise în urma tirurilor de rachete rusești în regiunea Ucrainei Harkov în ultimele 24 de ore,  inclusiv o femeie în vârstă care a decedat în cursul nopţii de luni spre marţi, a anunțat marți guvernatorul regiunii. Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, este aproape de granița cu Rusia și a fost bombardat constant pe tot parcursul conflictului.

În cursul nopţii, inamicul a lansat din nou un atac cu rachete asupra Harkovului, a scris guvernatorul Oleg Sinegubov în aplicaţia Telegram. În Cartierul Industrial a fost avariat un imobil cu două etaje, iar o casă particulară, în care stătea o femeie de 73 de ani, a fost distrusă. Din păcate, ea a murit', a spus el.

Parchetul ucrainean din Harkov a indicat ulterior că atacul a avut loc în jurul orei 00:20, iar ruşii au lansat rachete S-300 din regiunea rusă Belgorod.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noi explozii în regiunea Dnipropetrovsk

Doi bărbaţi au fost ucişi în urma bombardamentelor asupra localităţii Zolocev, la nord de oraşul Harkov.

Într-un mesaj separat, guvernatorul a comunicat despre un nou atac cu rachetă asupra Harkovului în cursul dimineţii de marţi, dar nu a oferit detalii. Alerte de raid aerian au fost emise marţi dimineaţă pe întreg teritoriul Ucrainei, iar autorităţile au informat despre explozii în regiunea Dnipropetrovsk.

Astfel în această regiune, forţele ruse au bombardat Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski, unde o rachetă a lovit un depozit de petrol, provocând un imens incendiu, potrivit Ukrinform.

Rusia, care a invadat Ucraina la 24 februarie, neagă în mod obişnuit că ar ataca ţinte civile, dar în realitate atacurile sale au devastat oraşe şi sate pe întreg teritoriul Ucrainei, informează Reuters.

Ştirea iniţială: Ministrul Energiei, Herman Halușenko, a scris pe o rețea de socializare că în urma atacului asupra centralei nucleare Zaparojie, ultimul reactor nuclear operațional a fost deconectat, iar orice reparație în momentul de față este imposibilă din cauza operațiunilor de luptă.

„Lumea este din nou la un pas de un dezastru nuclear. Eliberarea centralei și crearea unei zone demilitarizate în jurul acesteia reprezintă singura modalitate de a asigura securitatea nucleară”, a precizat Herman Halușenko. La centrala nucleară se află inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) care au anunțat că integritatea fizică a centralei a fost încălcată.

De asemenea, forțele armate ucrainene au reușit să blocheze mai multe ofensive ale rușilor în apropierea orașului Kramatorsk, situat în estul Ucrainei, în regiunea Donețk. Statul Major General al Ucrainei a anunțat că rușii s-au retras, iar contraofensiva ucraineană va continua și în zilele următoare.

Armata rusească bate în retragere. Ucraina recucerește mai multe teritorii

„Apărătorii noștri au respins cu succes încercările ofensive ale inamicului în zonele așezărilor Bilohorivka, Hryhorivka, Pokrovske, Bakhmutske, Lozove, Spartak, Soledar, Zaitseve și Semihiria. În direcția Kramatorsk, ei au avut un succes tactic și i-au scos pe inamici din pozițiile pe care le ocupaseră anterior”, a precizat Statul Major General al forțelor armate ucrainene.

Armata rusă a efectuat 40 de atacuri, folosind sisteme de rachete cu lansare multiplă și 25 de lovituri aeriene. Cu toate acestea, armata ucraineană a anunțat că a lovit cu succes ținte ale armatei rusești în Herson și Harkov, fiind uciși sau răniți peste 100 de soldați ruși.

„În orașul Herson, au fost loviți peste 30 de militari și 3 tancuri inamice, iar un complex de rachete antiaeriene și șase camioane inamice au fost distruse în zona podului și a punctului de trecere Antonivski”, a precizat Statul Major General al Ucrainei.

Serviciile de urgență ucrainene au anunțat că depozitul de combustibil din regiunea Dnipropetrovsk a fost atacat de ruși cu două rachete. La fața locului au fost mobilizați mai mulți pompieri pentru lichidarea incendiului, scrie CNN.