Isaac Asimov, legenda romanelor SF - 105 ani de la naștere

Isaac Asimov, legenda romanelor SF  -  105 ani de la naștereSursa foto: Wikipedia

Isaac Asimov, legenda romanelor SF - 105 ani de la naștere. Scriitorul american a avut origine rusă. A rămas celebru pentru romanele sale științifico-fantastice.

Isaac Asimov a trăit cea mai mare parte a vieții sale pe pământ american unde părinții săi au emigrat când micul Isaac avea doar trei ani.

Isaac Asimov - fiul unui morar evreu din regiunea rusă Smolensk

Isaac Asimov a venit pe lume la 2 ianuarie 1920, într-o Rusie bântuită de războiul civil, izbucnit ca urmare a conflictului dintre menșevici și bolșevici.  Se numea la naștere Isaac Iudovici Ozimov. „Revoluția din Octombrie” s-a transformat într-o luptă fratricidă. Părinții lui Isaac erau Iuda Ozimov și Rașela Ana Berman. Cei doi dețineau o moară. Ajunși pe Elis Island, locul unde erau triați emigranții, în 1923, Rașela și Iuda au primit dreptul de a se așeza în Broklyn New York.

Micul Isaac a crescut pe lângă magazinul de dulciuri al părinților. În 1925, la cinci ani, știa să citească și era fluent în idișul matern și în englezî. Nu a învățat vreodată limba rusă. Părinții au primit nume americanizate Judah Asimov și Ann Rachel Bermann. Micul Isaac Asimov a fost pasionat de lecturile ușoare, așa numitele pulp-fiction. Adică povești de ficțiune care se citesc rapid. În 1939, la 19 ani, deja începuse să scrie și să trimită povești la redacțiile acestor reviste.

Isaac Asimov   - doctor în biochimie și veteran pe frontul cercetării de război

Isaac Asimov a studiat  la Columbia University. Din 1942 până în 1945 a lucrat la Stația de Experimente aero-navale din Philadelphia a Armatei Americane. În 1948, a devenit doctor în biochimie la Columbia University. Caporal, specializat în dactilografie, Isaac Asimov a lucrat 9 luni ca angajat militar,  la Baza Navală Oahu-Hawaii până când a fost lăsat la vatră .

A fost, în 1946, martorul testului nuclear din Atolul Bikini. A început să predea la Universitatea din Boston. A început să scrie romane SF, devenind foarte apreciat.Din 1958, a rămas asociat pentru totdeauna la Boston University, dar s-a dedicat exclusiv carierei de scriitor. Ura să zboare cu avionul, ura spațiile înguste.

Romanul care mi-a atras atenția - „Caverne de oțel” (1954)

Isaac Asimov a publicat „Caverne de oțel” acum aproape 71 de ani. Mi-a rămas în minte un pasaj în care este vorba despre lege. În societatea din roman, polițiștii și judecătorii erau roboți. Daniel, unul din eroii romanului are o discuție în contradictoriu. Daneel Olivaw  spune că pentru un robot care e programat să judece după textele legii nu există noțiunea de lege nedreaptă. Adică nu vorbim de moralitatea ci doar de normativitatea unei sancțiuni.

Isaac Asimov a murit pe 6 aprilie 1992, la New York.

Ne puteți urmări și pe Google News