Evenimentul Zilei > International > Lovitura de stat militară din Burkina Faso. Președintele a fost capturat de către militari
Lovitura de stat militară din Burkina Faso. Președintele a fost capturat de către militari

Lovitura de stat militară din Burkina Faso. Președintele a fost capturat de către militari

Președintele Burkina Faso, Roch Kaboré, ar fi fost reținut de către gruparea care se revoltă. Unele trupe din națiunea vest-africană au cerut demiterea șefilor militari și mai multe resurse pentru a lupta împotriva militanților islamiști. S-au auzit focuri de armă peste noapte în apropierea palatului prezidențial și la barăcile din capitala, Ouagadougou.

Președintele a fost capturat

Guvernul a negat sugestiile privind o lovitură de stat militară sau că președintele ar fi fost arestat. Președintele Kaboré a fost reținut într-o tabără militară de soldați care s-au revoltat, spune presa străină. Videoclipul din capitală pare să arate vehicule blindate – se presupune că au fost folosite de președinție – pline de găuri formate de gloanțe și abandonate în stradă.

Reporterul BBC, Simon Gongo din Ouagadougou, spune că orașul este liniștit. Soldații au înconjurat sediul televiziunii de stat, motiv pentru care nu a existat nici o transmisiune live. Duminică, sute de oameni au ieşit în sprijinul militarilor, iar unii dintre ei au incendiat sediul partidului de guvernământ. De atunci a fost impusă un orar de noapte.

Locația președintelui este necunoscută, dar agenția de presă AFP a citat surse de securitate spunând că el și alți miniștri de guvern se află la cazarma Sangoule Lamizana din capitală. Nu a existat nicio comunicare din partea președintelui Kaboré încă de duminică seara, când a postat pe rețelele de socializare felicitând echipa națională de fotbal pentru victoria lor într-un meci de la Cupa Africii.

Ministrul Apărării neagă lovitura de stat

Tulburările au loc la o săptămână după ce 11 soldați au fost arestați pentru că ar fi pus la cale o lovitură de stat. Nemulțumirea a crescut în Burkina Faso încă din 2015, când guvernul a eșuat în învingerea insurgenței islamiste. Acest lucru a escaladat în noiembrie, când 53 de persoane, în principal membri ai forțelor de securitate, au fost ucise de presupuși jihadiști. Sâmbătă, un miting pentru a protesta împotriva eșecului guvernului a dus la zeci de arestări.

Problemele similare din Mali au dus la o lovitură de stat militară în mai 2021 – una care a fost larg salutată de public. În Burkina Faso, soldații care s-au revoltat au făcut mai multe cereri, inclusiv revocarea șefului de stat major al armatei și a șefului serviciului de informații, mai multe trupe să fie dislocate pe linia frontului și condiții mai bune pentru răniți și familiile soldaților.

Duminică, ministrul Apărării, generalul Barthelemy Simpore, a minimizat zvonurile anterioare despre capturarea președintelui și despre natura tulburărilor în general. Între timp, televiziunea de stat a caracterizat sunetul focurilor de armă din barăcile militare mai degrabă ca fiind acțiunile câtorva soldați nemulțumiți, decât o luptă pe scară largă sau o tentativă de lovitură de stat, potrivit Yahoo News.