Evenimentul Zilei > International > Nobel pentru medicină. Câștigătorii au o realizare revoluționară legată de hepatită
Nobel pentru medicină. Câștigătorii au o realizare revoluționară legată de hepatită

Nobel pentru medicină. Câștigătorii au o realizare revoluționară legată de hepatită

A fost răsplătită munca de mai mulți ani a unor cercetători: Premiul Nobel pentru medicină a fost anunțat cu puțin timp în urmă.

Cercetătorii Harvey J. Alter, Michael Houghton şi Charles M. Rice au câștigat, luni, laureaţii premiului Nobel pentru medicină acordat pe anul 2020. Cei trei au fost răsplătiți pentru o mare realizare, descoperirea virusului hepatitei C, conform anunţului făcut de Thomas Perlmann, cel care deține funcția de secretar general al Comitetului Nobel de la Institutul Karolinska din Stockholm (Suedia).

Așa cum se precizează în anunțul făcut public de reprezentanții Comitetului Nobel, cei trei oameni de știință au fost recompensaţi pentru „contribuţia lor decisivă în lupta împotriva hepatitei transmisibile prin sânge, o problemă majoră de sănătate globală, care poate să cauzeze ciroză şi cancer hepatic.”

Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină este primul anunţat din seria distincţiilor atribuite în fiecare an la începutul lunii octombrie.

În anul 2019, distincția Nobel pentru medicină a fost atribuită cercetătorilor William G. Kaelin jr., Peter J. Ratcliffe şi Gregg L. Semenza pentru „descoperirea modului în care celulele simt şi se adaptează la disponibilitatea oxigenului”.

A crescut valoare cecurilor pe care le primesc câștigătorii

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, aceste premii au fost iniţiate de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), cel care a inventat dinamita și a devenit foarte bogat după această realizare. În timpul vieții a brevetat 355 de invenții.

În 2020, fiecare premiu Nobel va veni și cu un cec foarte consistent, în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari). Suma a crescut faţă de suma de 9 milioane de coroane suedeze primită de laureaţii din anii precedenţi.

După atribuirea premiului Nobel pentru medicină, celebra gală continuă cu premiul Nobel pentru fizică, la data de 6 octombrie, premiul Nobel pentru chimie, pe la data de 7 octombrie, premiul Nobel pentru literatură, pe 8 octombrie, şi premiul Nobel pentru pace, pe 9 octombrie. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 12 octombrie.

sursa: Agerpres

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: