Și dacă Suedia a avut dreptate? Cifrele care ar putea răsturna tot ce s-a crezut despre coronavirus

Și dacă Suedia a avut dreptate? Cifrele care ar putea răsturna tot ce s-a crezut despre coronavirus

Cei care urmăresc periodic numărul cazurilor de COVID19 în diferite state au observat un fenomen incredibil, la care nimeni nu s-ar fi așteptat. Strategia Suediei, țara care nu a impus măsuri de distanțare socială, pare că începe să dea roade. În luna iulie, media cazurilor noi în Suedia a scăzut puternic comparativ cu media zilnică a lunii iunie. Astfel, de la o medie de aproximativ 1000 de cazuri zilnic s-a ajuns la sub 300 pe zi, iar tendință este în continuare descrescătoare. Media zilnică a deceselor este și ea în scădere, la doar 10 cazuri pe zi față de peste 80 în luna aprilie.

În același timp însă, țări care au luat măsuri draconice de carantină se confruntă acum cu valul doi al pandemiei. Spania are în ultimele săptămâni peste 2.000 de cazuri zilnic, după o perioadă de aproape două luni în care numărul de cazuri a fost sub 500 pe zi. Franța a trecut și ea de pragul psihologic de 1.000 de cazuri zilnice, revenind la situația din aprilie – mai. Germania și Marea Britanie par să reușească deocamdată să țină în frâu numărul cazurilor, însă și în cazul lor tendința pare a fi crescătoare.

 

Explicația pe care o dau oficialii suedezi este că imunizarea naturală a populației începe să producă efecte. În Stockholm, autoritățile spun că s-ar fi atins chiar pragul de 40% din populație care ar fi dobândit imunitate la noul coronavirus. Sunt însă și voci care contestă această teorie, spunând de fapt că scăderea numărului de cazuri ar avea legătură cu perioada de vacanță, când nivelul interacțiunilor este mai scăzut, dar și cu nivelul mai înalt de conștientizare a pericolului COVID19 în societatea suedeză.

 

Strategia Suediei în fața pandemiei a fost gândită de epidemiologul Anders Tegnell și a fost urmată ca atare de guvern. Tegnell s-a bazat în special pe ideea că rata de transmitere în comunitate a virusului va scădea în momentul în care un număr cât mai mare de oameni vor dobândi imunitate pe cale naturală. În lipsa unui vaccin și a unui orizont de timp rezonabil în care acesta să fie dezvoltat și utilizat, măsurile de tip lockdown nu ar face, în opinia lui Tegnell, decât să amâne o reizbucnire a pandemiei. Epidemiologul și-a atras critici consistente inclusiv din partea unor virusologi suedezi după ce numărul morților din cauza COVID19 a depășit cu mult numărul deceselor din țările învecinate.

 

În prezent, Suedia înregistrează aproape 80.000 de cazuri de COVID19 și 5.700 de decese. Raportat la populație, înseamnă 7.800 de cazuri și, respectiv, 560 de decese la fiecare milion de locuitori, cifre comparabile cu cele din Statele Unite (13.500 de cazuri și 460 de decese / milion) Spania (7.000 de cazuri și 600 decese / milion) și Marea Britanie (4.500 de cazuri și 670 de decese).

Ne puteți urmări și pe Google News