Miza războiului dintre Alexandru Rafila și Raed Arafat. La mijloc sunt sute de milioane de euro

Miza războiului dintre Alexandru Rafila și Raed Arafat. La mijloc sunt sute de milioane de euro Raed Arafat şi Alexandru Rafila. Sursa foto: arhiva EVZ

Miza războiului dintre ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat ar fi banii. Mai exact Comisia interministerială pentru suport tehnic (CIMST), un organism care aprobă achiziții publice de ordinul zecilor de milioane de euro pentru serviciile de urgență. În prezent, comisia este condusă de Raed Arafat, care gestionează aceste bugete, fapt ce nu este pe placul lui Alexandru Rafila.

În acest moment, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, pare că a pierdut disputa cu secretarul de statRaed Arafat, șeful DSU, pentru Comisia interministerială pentru suport tehnic. Este vorba despre un organism care aprobă bugetele pentru serviciile medicale de urgență, inclusiv achizițiile de sute de milioane de euro pentru dotarea cu ambulanțe și echipamente medicale.

CIMST avizează „propunerile referitoare la înzestrarea, dotarea, precum şi investiţiile pentru buna funcţionare a UPU/CPU”, a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) și a Inspectoratul General de Aviație (IGAv) pe partea de SMURD. Tot Comisia avizează propunerile de înființare/desființare a stațiilor de ambulanță, a Unităților de Primiri Urgențe și a stațiilor SMURD. Comisia este condusă de un șef desemnat de premierul României, recte, Raed Arafat.

Alexandru Rafila l-a atacat pe Raed Arafat și i-a reproșat că nu a mai convocat această comisie din aprilie 2022. Fapt care se reflectă în activitatea serviciilor județene de ambulanță care nu pot lansa achiziții pentru echipamente și reparații.

Ne puteți urmări și pe Google News

Serviciile de ambulanță și cele medicale de urgență sunt controlate de mulți ani de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne. El este și șeful Comisiei interministerială pentru suport tehnic (CIMST), înființată în 2014. Acest organism aprobă toate propunerile de buget pentru serviciile publice de ambulanță și pentru Unitățile de Primiri Urgențe (UPU).

Pe ce se ceartă Alexandru Rafila și Raed Arafat

Pe 29 decembrie 2022, Alexandru Rafila a transmis CIMST, o adresă în care își arăta nemulțumirea că el, în calitate de ministru al Sănătății, este subordonat, în această comisie, unui secretar de stat, Raed Arafat. În acest sens, Rafila solicita trimiterea unei note, către premier, prin care să se propună înlocuirea lui Arafat cu ministrul Afacerilor Interne sau cu el însuși.

O altă nemulțumire este legată de faptul că Lucian Bode, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, la propunerea secretarului de stat Raed Arafat, a numit în comisie doi medici coordonatori din cadrul serviciilor UPU, finanțate de Ministerul Sănătății, decizie cu care nu este de acord. Este vorba despre doctorii Bogdan Opriță și Hadrian Borcea, care sunt reprezentanții IGAv, respectiv DSU.

Totodată, Rafila i-a mai reproșat lui Arafat că nu a convocat Comisia din aprilie, în ciuda problemelor cu care se confruntă serviciile de ambulanță județene. Iar acest lucru se reflectă asupra stării precară de dotare a acestora. Conform legii, Raed Arafat trebuia să solicite întrunirea comisiei cel puțin de două ori pe lună.

Într-o altă notă, din 12 ianuarie 2023, Alexandru Rafila a revenit atrăgându-i atenția lui Raed Arafat că „secretarii de stat din MAI pot emite dispoziții în domeniul de competență, obligatorii doar pentru instituțiile și structurile din cadrul MAI”. Cu alte cuvinte i-a cerut să nu se mai amestece în treburile ministerului său, după cum relatează publicația defapt.ro.

Arafat decide ce se cumpără pentru serviciile de urgență

Miza conducerii acestei comisii este legată, conform sursei citate, de contractele de achiziții publice, pe care ar dori să le controleze și Alexandru Rafila. Mai exact, șeful comisiei poate gestiona voturile pentru avizele privind achizițiile de ambulanțe și echipamente medicale. Pe masa Guvernului se află o Ordonanță de Urgență prin care urmează să se modifice un act normativ care a stat la baza înființării Oficiului Național de Achiziții Centralizate, instituție care a girat cele mai controversate achiziții medicale din pandemie.

Conform notei de fundamentare se dorește ca achizițiile de produse medicale pentru entitățile din cadrul Sistemului național de asistență medicală de urgență și prim ajutor calificat să se facă centralizat la cererea DSU în colaborare cu Ministerul Sănătății, cu avizul CIMST. Acestea vor trebui să pună la dispoziția ONAC necesitățile centralizate, specificațiile tehnice, valoarea estimată și specialiști care vor acorda suport tehnic pe toată perioada de organizare și derulare a procedurilor de achiziții.

Actul normativ prevede că lista produselor achiziționate pentru tot Sistemul național de asistență medicală de urgență „se aprobă prin ordin comun al ministrului Sănătății și al președintelui ONAC, în baza propunerii înaintate prin decizia șefului Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”. Practic, Raed Arafat decide ce se achiziționează, iar documentele vor fi semnate de alții.