Mamele ar putea primi bani mai puțini. Ministerul Sănătății vrea să plafoneze indemnizația de maternitate
- Iulia Moraru
- 16 ianuarie 2023, 10:55
Dincolo de discuțiile interminabile despre programe de creștere a natalității, realitatea pare să fie ppuțin diferită. Statul nu mai are bani, așa că Ministerul Sănătății a pus în dezbatere un proiect de ordonanță de urgență pentru reducerea indemnizației de maternitate.
Concediul de maternitate este diferit de concediul pentru creșterea copilului și poate beneficia de acesta doar femeia însărcinată sau cea care tocmai a născut. Noile modificări vizează diminuarea sumelor pe care aceste mame le primesc drept indemnizație, în raport cu stagiul de cotizare efectuat.
Indemnizația de maternitate ar putea fi diminuată
Astfel, propunerea are ca scop diminuarea diferențelor uriașe dintre contribuțiile la sănătate pe care le achită viitoarele mame și indemnizațiile primite, care pot ajunge și la 7.000 de euro. De cele mai multe ori, acestea încheie contracte de asigurări sociale de sănătate cu câteva luni înainte de a naște.
Prin urmare, va fi necesar un stagiu de cotizare de cel puțin șase luni în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul de maternitate.
În prezent, este prevăzut că persoanele neasigurate și cele care obțin alte venituri decât cele salariale, în situația în care se pregătesc să devină mame pot încheia un contract special, direct cu Casa de asigurări de sănătate din circumscripția căreia își au domiciliul.
Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, în cele mai multe cazuri, persoanele care încheie astfel de contracte de asigurare cu CAS aleg venitul maxim permis de legislație și stagiul minim de cotizare la Sănătate.
„Pentru anul 2023, plafonul maxim de asigurare ar fi de 36.000 lei (3.000 lei x12). În practică, s-a constatat că aceste persoane se asigură pentru concedii și indemnizații doar pentru perioada necesară îndeplinirii stagiului de asigurare, respectiv 6 luni, pentru care plătesc o contribuție în cotă de 1% la venitul maxim, ceea ce înseamnă că pentru o lună contribuția datorată este de 360 lei”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Persoanele contribuie extrem de puțin, comparativ cu sumele încasate de la Casele de asigurări
Sumele acordate celor care au încheiat contracte speciale cu Casele de asigurări chiar înainte de a naște, sunt mult mai mari, comparativ cu banii încasați din contribuții. Astfel, potrivit datelor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în anul 2021, sumele încasate au fost puțin peste 9.183.000 de lei, iar plățile făcute pe baza acestor contracte au însumat circa 167.836.000 de lei.
În primele opt luni din 2022 s-au încasat aproximativ 7.118.000 de lei și s-au dat indemnizații de peste 119.217.000 de lei, potrivit jurnalul.ro.