Mai multe servicii medicale gratuite pentru pacienții români. Casa Națională de Sănătate propune un nou contract cadru

Mai multe servicii medicale gratuite pentru pacienții români. Casa Națională de Sănătate propune un nou contract cadru Sursa foto. Dreamstime

Proiectul de contract-cadru propus de Casa Națională de Asigurări de Sănătate propune mai multe modificări în ceea ce privește serviciile medicale de care beneficiază pacienții români. Mai multe servicii vor fi introduse în premieră, din 2023, dar vor fi și majorări de tarife pentru anumite proceduri.

Pacienții români vor beneficia, începând cu anul viitor, de mai multe servicii medicale gratuite, conform prevederilor din noul contract cadru propus de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Serviciile vor fi introduse în pachetul de asistență medicală primară, la care au acces toți pacienții. Printre acestea se numără detartraj cu ultrasunete și periaj profesional, test Frax, dar și test Babeș-Papanicolau, în cazul femeilor simptomatice.

Conform documentului aflat în dezbatere, ce urmează să fie implementat din 2023, românii vor beneficia, în premieră, de o serie de servicii medicale pentru ca, în trecut, trebuiau să plătească. Este vorba despre detartraj, care va fi gratuit o dată pe an, sau de un test Frax prin care se stabilește riscul de fractură la pacienții cu osteoporoză.

În plus, femeile vor putea solicita un test gratuit Babeș-Papanicolau, pentru depistarea cancerului de col uterin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Decontări pentru investigații de evaluare a riscului

Noul contract cadru aflat în dezbatere publică pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), pune accent pe prevenție și evaluarea riscurilor de îmbolnăvire. În acest sens au fost introduse consultațiile preventive, pentru persoane cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani, în vederea depistării din timp a unor afecțiuni. Este vorba despre investigații menite să prevină apariția bolilor cardiovasculare, a unor forme de cancer, pentru depistarea precoce a melanomului malign, dar și evaluări ale sănătății mintale și ale sănătății reproductive.

În cazul persoanelor de peste 60 de ani se propune evaluarea comportamentelor cu impact global asupra sănătății, a riscurilor de apariție a bolilor cardiovasculare, oncologice, a osteoporozei, a incontinenței urinare, a melanomului malign. De asemenea, contractul cadru prevede evaluări ale sănătății mintale, inclusiv ale depresiei, precum și în vederea depistării riscului de demență.

Pentru adulții cu vârstă între 18 și 39 de ani inclusiv, consultațiile de prevenție ar urma să se acorde anual, față de o dată la 3 ani, așa cum prevede actualul contract cadru.

Reglementări privind tipul de consultații medicale

Potrivit propunerii de contract cadru, în acutizării unor afecţiuni cronice, a doua consultație va fi acordată la un interval de maximum 5 zile calendaristice raportat la prima evaluare. În cazul episoadelor de boală subacută, a doua consultație se va acorda la un interval de maximum 8 zile calendaristice față de prima consultație. Aceste măsuri trebuie să asigure un acces rapid la servicii medicale.

Pentru anumite tipuri de consultații preventive acordate copiilor cu vârsta de până la 3 ani inclusiv sau adulților de peste 40 de ani fără semne de boală, în cadrul cărora se intervine asupra riscurilor modificabile, precum și consultațiile de management de caz, acordate în primul trimestru de la inițiere, estimarea timpului aferent crește la 30 de minute, față de 15 minute, în prezent.

Măsura ar urma să încurajeze acordarea acestor tipuri de consultații, se mai arată în document.

Se extind serviciile de îngrijire la domiciliu

CNAS propune decontarea unui singur serviciu medical, procedură sau tratament de același tip pentru un CNP pe zi. În pachetul de servicii a fost introdus și transportul de la și la domiciliu pentru pacienții oncologici netransportabili cu mijloace convenționale, pentru tratament de radioterapie sau chimioterapie, inclusiv în alte județe.

Au mai fost introduse și o serie de servicii de îngrijire la domiciliu, precum cele de logopedie individuală, masaj al limfedemului și recoltarea produselor biologice. De asemenea se mai dă posibilitatea ca asiguratul să primească îngrijiri medicale la domiciliu, indiferent de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidență, inclusiv pentru pacienții înscriși la CAS AOPSNAJ.

De asemenea, asiguratele care au suferit mastectomii (operații de extirpare a sânului) vor avea acces la manșon compresiv pentru limfedem, cu recomandarea de la medicul oncolog.

În cadrul dispozitivelor de mers a fost introdus bastonul acustic, proteza de coapsă modulară cu manșon de silicon și manșonul de silicon pentru proteza de gambă modular. Pentru toate acestea vor trebui recomandări de la medicul de chirurgie cardiovasculară. Vor fi decontate costurile cu aparatele de administrare continuă cu oxigen, la recomandarea medicilor cu specialitatea medicină internă. În prezent, recomandarea se face de către medicii cu specialitatea pneumologie pentru BPOC.

Prevederi care vizează medicina fizică și de reabilitare

Alte prevederi au în vedere asistența medicală ambulatorie de medicină fizică și reabilitare. În pachetul de bază a fost introdusă ca excepție de la perioada de maximum 21 de zile/an/asigurat pentru care se decontează proceduri specifice categoriile pacienților cu diagnostic confirmat de AVC în primele 3 luni, cu paralizie cerebrală, cu limfedem după mastectomie. Toate aceste categorii ar urma să primească servicii de reabilitare de maximum 42 de zile pe an/asigurat, perioadă care poate fi împărțită în două.

Documentul mai elimină obligativitatea ca, din patru aproceduri care se acordă în stațiunile balneoclimaterice, două să fie cu factori naturali.

Pe de altă parte, tariful decontat pentru ziua de tratament va crește de la 28 de lei până la 50 de lei, respectiv de la 42 de lei până la 80 de lei, în funcție de tipul serviciilor de medicină fizică și de reabilitare.