Arafat anunță pană de curent majoră. Șeful DSU a cerut controale în toate spitalele pentru a vedea dacă sunt pregătite pentru blackout
- Mădălina Dinu
- 28 noiembrie 2022, 10:08
În țările europene, scenariul de pregătire pentru o pană de curent majoră este similar cu cele recomandate de autorități în cazul tuturor genurilor de dezastre. Pentru o pregătire riguroasă este nevoie de o trusă de supraviețuire - din care nu trebuie să lipsească un radio cu baterii -, o lanteră, apă de băut, (pentru minim 3-5 zile, 2 litri pe zi de persoană), mâncare neperisabilă, medicație esențială, trusă de prim ajutor și alte articole necesare de toaletă.
Raed Arafat a precizat, la Digi24, duminică seară, că românii trebuie să fie pregătiţi în cazul unei pene de curent. Acesta a îndemnat populația să se asigure că au bani cash, surse de lumină, mâncare și apă pentru cel puțin 72 de ore.
Şeful Departamentlui pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a explicat că românii trebuie să fie pregătiţi de o pană de curent majoră, mai ales că urmează să se instaleze iarna, astfel că a solicitat prefecturilor ca în cadrul şedintelor de CJSU să verifice spitalele sau alte instituţii sau entităţi, dacă sunt pregătite pentru o asemenea pană de curent.
„Trebuie să fim pregătiţi, indiferent că avem sau nu război lângă noi, pentru că un motiv de întrerupere a curentului, nu neapărat pe o ţară întreagă, dar pe unele zone, pe o durată mai îndelungată îl reprezintă furtunile şi condiţiile meteo extreme. Am trecut prin această situaţie la sfârşitul lui 2017, începutul lui 2018, în vestul ţării şi în sudul ţării şi a trebuit să asigurăm generatoare pe o durată mai lungă, pe câteva zile, până s-a reuşit repararea sistemului de transport şi ajungerea curentului către cetăţeni”, a declarat Arafat.
Benzinăriile, alte insituții vizate de DSU
Şeful DSU a spus că până în decembrie vor fi verificate spitalele şi alte instituţii, dacă sunt pregătite să rămână fără electricitate, dacă au sau nu generatoare.
„Noi am trimis o adresă către prefecţi, astfel încât în cadrul Comitetelor pentru Situaţii de Urgenţă din fiecare judeţ, împreună cu ISU, să aibă o discuţie pentru pregătirea pe această temă şi aici nu vor studia numai partea spitalelor, spitalele ne interesează în primul rând pentru că acolo impactul, dacă spitalul nu e pregătit, dacă generatorul nu merge, impactul este imediat pe pacienţii din spital. Dar sunt şi alte instituţii care pot să se uite la instituţii esenţiale şi astea pot fi cele care asigură servicii, care sunt necesare populaţiei şi care nu pot fi întrerupte.
Alte instituţii sau entităţi la care ne uităm sunt benzinăriile. Dacă rămâi fără curent o perioadă îndelungată, nu poţi alimenta maşinile, dacă nu poţi alimenta maşinile, nici maşinile de ambulanţă, nici pompierii nu pot să alimenteze. Toate aceste aspecte vrem să le verificăm şi să vedem ce este de făcut, dacă nu sunt pregătite. În cursul lunii decembrie ne vor răspunde prefecturile”, a declarat Arafat.
Raed Arafat: românii trebuie să aibă o trusă de urgenţă
„Noi trebuie să fim pregătiţi, orice persoană în casă trebuie să aibă trusa de urgenţă şi care poate să o găsească detaliat pe portalul fiipregatit.ro. Asta include un sistem de iluminat, lanterna sau orice sistem de iluminat, mâncare care nu necesită să fie gătită, să fie mâncare neperisabilă, apă - 2 litri minim de persoană/zi, minim pentru 3 zile, medicamentele pentru persoanele cu probleme cronice, cam astea sunt componentele de bază într-o trusă care să fie acasă, pentru măcar 72 de ore. Şi fără panică, pentru că nu rezolvă nimic, panica crează probleme”, a subliniat Arafat.