Autoritățile se pregătesc pentru blackout. Ghid de supraviețuire fără electricitate și gaze

Autoritățile se pregătesc pentru blackout. Ghid de supraviețuire fără electricitate și gaze Sursa foto: 143315944 / Abstract © Ruslan Danyliuk | Dreamstime.com

În condițiile în care războiul se duce la granițele noastre, o defecțiune majoră a sistemului energetic s-ar putea produce oricând, cu consecințe foarte grave. Cu atât mai mult cu cât suntem în sezonul rece, iar temperaturile scad, Exemplul Ucrainei și al Republicii Moldova, țări care se confruntă cu mari probleme din cauza infrastructurii energetice,. Românii sunt învățați cum să supraviețuiască fără energie electrică cel puțin în primele trei zile, care sunt considerate esențiale.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, este optimis și spune că probabilitatea unui blackout total în România este redusă, în această perioadă. El a precizat, totuși, că autoritățile trebuie să fie pregătite în orice moment să facă față unei întreruperi de curent. Aceasta poate surveni nu doar în contextul războiului, spune Arafat, ci și din cauza unor furtuni foarte puternice, așa cum s-a întâmplat în 2017.

„Totuși, dacă se întâmplă situații de întrerupere de curent care nu trebuie să fie neapărat din cauza războiului, poate să fie și din cauza unor furtuni mari, cum am avut în 2017 zone importante în vestul țării și în sudul țării. Deci sunt mai multe aspecte de luat în considerare. (...). Infrastructurile critice esențiale, cum ar fi spitale, diferite instituții, trebuie să aibă deja generatoare care intră imediat când se întrerupe curentul. Deci toate spitalele au acest lucru în structura lor și este obligatoriu să fie verificat, testat, funcțional, alimentat ca să intre imediat în lucru”, a declarat Raed Arafat.

Sursa foto: Gov.ro

Autoritățile se pregătesc pentru blackout

El a precizat că, în această perioadă se derulează primul exercițiu de blackout la Mediaș. Autoritățile au în vedere un plan pe care îl urmează într-o astfel de situație, iar acum fac repetițiile necesare pentru a nu fi luate pe nepregătite, în caz de nevoie.

Ne puteți urmări și pe Google News

„La nivelul protecției civile, la nivelul DSU-ului, noi ne-am dotat în ultimii ani cu un număr important de generatoare de capacitate foarte mare, de tipul celui pe care l-am folosit în vestul țării pentru câteva zile și le-am dus zone destul de importante, alimentându-le cu curent și în sudul țării, în zona Ialomița. Pot fi puse la dispoziție imediat și conectate la transformatoarele care alimentează anumite zone unde sunt în mod deosebit instituții de importanță majoră”, a mai spus Arafat.

Potrivit șefului DSU, dacă vom avea probleme cu întreruperile de curent, acestea vor fi din cauza furtunilor de zăpadă și a viscolului. Probabilitatea ca războiul din Ucraina să afecteze alimentarea cu energie electrică a localităților românești este destul de redusă.

Ghid de supraviețuire în caz de blackout

Chiar și așa, pentru orice eventualitate, autoritățile au elaborate un ghid de supraviețuire pentru trei zile fără curent şi gaze.

Prima recomandare se referă la necesitatea de a ține la îndemână o laternă și baterii pentru situații neprevăzute. De asemenea, nu este rău să avem în casă lumânări sau lămpi pe gaz care să ne ajute să iluminăm locuința. Bateriile şi lanternele sunt cele mai bune, dat fiind că din cauza lumânărilor sau a lămpilor cu flacără se poate ajunge la accidente care să ducă la provocarea unor incendii.

Pentru încălzire, dat fiind că ne aflăm în antotimpul rece sunt recomandate o serie de măsuri la îndemâna oricui. Pentru a menține o temperatură acceptabilă este nevoie să evităm pierderile de energie termică din interior. O soluție ar fi amenajarea unei zone tampon cu aer care să izoleze față de exterior. Cel mai la îndemână ar fi construirea unui mic adăpost, precum un cort, din pături care se pun peste o masă. Această zonă ar permite menținerea temperaturii la un nivel puțin mai ridicat față de restul casei, a arătat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, conform Antena 3.