Ghid de supraviețuire. Ce să faceți în cazul unui accident nuclear

Ghid de supraviețuire. Ce să faceți în cazul unui accident nuclearSursa: Facebook

În ultima perioadă, posibilitatea unui accident nuclear este un subiect din ce în ce mai abordat. În acest sens, Comisia națională pentru controlul activităților nucleare (CNCAN) a emis un ghid cu pașii de urmat în cazul în care are loc un accident nuclear. Iată ce trebuie să faci.

În cazul unui accident nuclear e important să știți ce e bine de făcut astfel încât atât voi, cât și familia să vă protejați de radiațiile emise.

Pași de urmat în caz că se recomandă adăpostirea

În situația în care vor fi eliberate în atmosferă materiale radioactive, autoritățile vor recomanda să ne adăpostim. Astfel, primul pas este să intrați în cea mai apropiată clădire din beton sau cărămidă. Ușile și ferestrele trebuie închise, iar aerul condiționat și ventilația, oprite.

Îndepărtați hainele contaminate și ștergeți sau spălați pielea neprotejată. Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura, dacă este posibil. Nu folosiți șervețele dezinfectante pe piele. De asemenea, e recomandat să folosiți orice aveți la îndemână pentru a etanșa ușile și ferestrele.

Rămâneți în clădire până ce autoritățile vor veni cu noi instrucțiuni. La fel ca noi, și animalele de companie trebuie să stea înăuntru.

În tot acest timp, trebuie să vă informații continuu din surse sigure, autoritățile fiind cele care vor transmite la televizor sau radio informațiile importante.

Pași de urmat dacă se recomandă evacuarea

Autoritățile vor cere să evacuați spațiile în care vă aflați, dacă există motivul să creadă că sunteți în pericol.

Dacă ați primit ordin de evacuare e recomandat să luați cu voi strictul necesar, precum și medicamente. În continuare e necesar să urmați instrucțiunile autorităților. De asemenea, e important înainte de a părăsi casa să opriți sistemele de alimentare de la utilități.

În situația în care aveți timp mai mult, vă puteți anunța membrii familiei unde intenționați să mergeți. Dacă aveți animale de companie le puteți lăsa în locuri închise, asigurându-le provizii suficiente. Apoi, le puteți marca locurile, astfel încât personalul de urgență să le poată găsi.

Care sunt efectele iodului radioactiv asupra organismului

Iodul radioactiv eliberat în atmosferă poate contamina solurile, apa, plantele, dar și pielea persoanelor. De aceea e necesar să îndepărtăm hainele și să ne spălăm cu apă caldă și săpun.

De asemenea, iodul radioactiv poate fi inhalat sau ingerat prin consumul de alimente contaminate cu iod radioactiv și se va localiza la nivelul glandei tiroide. Glanda tiroidă folosește iodul pentru a produce hormoni tiroidieni și nu face diferența între iodul radioactiv și cel stabil.

 Măsura de protecție împotriva expunerii interne la iod radioactiv este blocarea absorbției acestuia la nivelul tiroidei prin administrarea și saturarea acesteia cu iod stabil asimilat din iodură de potasiu.

Iodura de potasiu (KI)

  • Nu protejează împotriva altor substanțe radioactive.
  • Nu este un antidot împotriva radiațiilor.
  • Nu protejează împotriva contaminării externe provenită de la depune- rea materialelor radio- active pe suprafețe.
  • Nu previne pătrunderea în corp a iodului radio- activ. Previne acumu- larea în tiroidă prin saturarea acesteia.

Aceasta se administrează doar la instrucțiunile autorităților. Luați iodura de potasiu cu maxim două ore înainte sau maximum cinci ore după momentul expunerii la iod radioactiv. Administrată prea devreme sau prea târziu este ineficientă.

Efectele adverse la iodura de potasiu sunt extrem de rare, ele nefiind luate în calcul atunci când un accident nuclear are loc, potrivit ghidului postat de CNCAN.