Pastilele cu iod: Ne folosesc în cazul unui atac sau accident nuclear? Războiul între Ucraina și Rusia a golit farmaciile

Pastilele cu iod: Ne folosesc în cazul unui atac sau accident nuclear? Războiul între Ucraina și Rusia a golit farmaciilesursa: Ayome Watmough | Dreamstime.com

Luptele din apropierea centralei electrice Zaporijia din Ucraina ridică numeroase întrebări cu privire la riscurile de radiații în unele țări europene, dar mai ales în românia. Dar, așa cum spun specialiștii, încercarea de a obține pastilele cu iod este adesea inutilă. În plus, această automedicație nu este lipsită de riscuri.

Amenințarea „terorii nucleare” generată de invazia rusă îngrijorează dincolo de granițele ucrainene. Acest lucru este dovedit de creșterea vânzărilor de tablete de iod în România, Bulgaria, Austria, Croația, Luxemburg și Belgia. Joi dimineață, farmaciile belgiene au vândut peste 56.000 de cutii de iod, a declarat purtătorul de cuvânt al Asociației Farmaceutice Belgiene.

În Franța, unele farmacii înregistrează o cerere în creștere a cererii pentru aceste pastile. În România s-au golit farmaciile, obligând Ministerul Sănătății să dea un comunicat oficial. Iar căutările pe Google cu cuvintele cheie „pastile de iod accident nuclear” sau „iod împotriva radioactivității” sunt, de asemenea, în creștere. Se presupune că previne cancerul tiroidian în cazul emisiilor de iod radioactiv, absorbția acestor pelete nu este lipsită de riscuri.

Există un risc nuclear după incendiul de la centrala Zaporojie?

Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, situată în sud-estul Ucrainei, a fost lovită peste noapte de joi până vineri de artileria armatei ruse. Un incendiu, care a afectat o clădire dedicată antrenamentului și un laborator, era vizibil pe imaginile de supraveghere video transmise în direct de la centrala nucleară, acesta a fost rapid ținut sub control. În cele din urmă, armata rusă a capturat locul, fără a fi detectată nicio modificare a nivelului de radiații, potrivit autorităților de reglementare ucrainene. „Directorul centralei a spus că siguranța nucleară este acum garantată”, a declarat Oleksandr Staroukh, șeful administrației militare a regiunii Zaporojie.

În plus, dacă clădirile reactorului ar fi fost afectate, protecția este de așa natură încât rămâne puțin probabil ca aceasta să provoace o scurgere radioactivă, explică revista Defense and International Security pe Twitter. „Pe scurt, este posibil ca o clădire a unui reactor să fie distrusă în timpul luptei. Dar asta nu înseamnă în sine că un reactor este distrus, este nevoie de mult mai mult. Incidentul a făcut totuși furori dincolo de granițele Ucrainei.

Pastila cu Iod, ce este?

Acest oligoelement esential functionarii organismului uman, odata asimilat, se ataseaza rapid de tiroida pentru a produce hormoni care actioneaza, de exemplu, asupra cresterii celulelor si a organismului. Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Mediului și Sănătății Ocupaționale din Franța, necesarul zilnic pentru acest element este de 150 µg pentru adulți.

Agenția precizează că un „aport excesiv și regulat de iod poate duce la disfuncții tiroidiene dar și la anumite efecte adverse, în special la nivel cardiac sau renal”. La rândul său, Ministerul Sănătățșii din România a spus că: ”în caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică (…) În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ”, se arată în comunicat.

De ce să luați iod în caz de risc nuclear?

Iodul stabil „blochează” intrarea iodului radioactiv în organism, considerat a fi unul dintre cele mai cancerigene elemente eliberate în timpul unui accident nuclear. De fapt, atunci când este inspirat, iodul radioactiv provoacă rapid leziuni celulare care duce la disfuncția tiroidiană. Specialiștii subliniază că „luarea de tablete stabile de iod protejează tiroida de iodul radioactiv care ar putea fi eliberat în mediu. Tiroida va absorbi iodul stabil până la saturare și, prin urmare, nu va mai putea asimila iodul radioactiv care poate fi inhalat sau ingerat”. Și precizează că „aceste comprimate de iod trebuie administrate în situație de accident și numai la indicațiile autorităților”.

În Franța, țara cu cele mai multe centrale nucleare, Ministerul de Interne a organizat, în mod regulat din 1997, campanii de distribuire a pastilelor de iod pentru persoanele care locuiesc sau lucrează în apropierea celor 19 centrale nucleare franceze, pe o rază de 10 până la 20 de kilometri, pentru „a-și proteja tiroida. în cazul unei eliberări accidentale de iod radioactiv în atmosferă”. Pentru restul populației, vânzarea acestor tablete de iod este extrem de restrânsă și nu oricine le poate obține. În cazul unui accident, toate mijloacele (televizor, radio, vehicule cu difuzoare etc.) vor fi folosite pentru a alerta populație.

Care sunt limitele iodului?

În timp ce luarea iodului stabil este una dintre cele trei măsuri pe care autoritățile le pot lua în cazul unui accident nuclear, alături de adăpostirea și evacuarea populațiilor, aceasta nu protejează împotriva altor elemente radioactive, potențial eliberate în timpul unui accident nuclear. În plus, iodul trebuie luat nu mai devreme de o oră înainte de expunerea la radioactivitate și nu mai târziu de șase până la douăsprezece ore după aceea. Luat mai devreme, eficacitatea lui va fi redusă semnificativ. Mai târziu, dincolo de 24 de ore, efectele lor secundare sunt mai grave decât beneficiile scontate.

Mai mult, iodul este doar unul dintre miile de radionuclizi existenți, relatează revista Sciences et Avenir. „Nu este nici măcar sigur că un atac nuclear militar include iod radioactiv”, împotriva căruia luptă iodul stabil din tablete, indică un purtător de cuvânt al Autorității de Securitate Nucleară. Dar, incidentul nuclear care provine de la o centrală este, într-adevăr, diferit de un atac nuclear militar.

Ne puteți urmări și pe Google News