Disputa dintre Raed Arafat și Alexandru Rafila continuă. Șeful DSU s-a supărat după ce ministrul Sănătății a spus că departamentul intervine doar la calamități și dezastre
- Simona Suciu
- 11 iulie 2022, 15:37
Disputa dintre Alexandru Rafila și Raed Aaraft continuă. De data aceasta problema este definirea unei situații de urgență. Ministrul Sănătății a declarat că DSU intervine la calamități și dezastre. În replică, Raed Arafat a declarat că se dorește diminuarea rolului departamentului și al SMURD.
Raed Arafat spune că Articolul 2 din OUG 21/2004 cu modificările ulterioare definește astfel situaţia de urgenţă: evenimente excepţionale, cu caracter nonmilitar, care ameninţă viaţa sau sănătatea persoanei, mediul înconjurător, valorile materiale şi culturale, iar pentru restabilirea stării de normalitate sunt necesare adoptarea de măsuri şi acţiuni urgenţe, alocarea de resurse specializate şi managementul unitar al forţelor şi mijloacelor implicate.
Supărarea lui Arafat
Raed Arafat spune că fiecare viață este importantă și reprezintă o situație de urgență. „Din definiţia situaţiei de urgenţă, rezultă că situaţia de urgenţă se referă la individ, la persoană, şi nu neapărat la dezastru care afectează mai multe persoane. Faptul că o persoană suferă un stop cardiac la domiciliu, este o situaţie de urgenţă şi necesită o intervenţie rapidă şi coordonată unde pot interveni mai multe resurse de la Pompieri-Smurd, Ambulanţă şi / sau de la aviaţie cu elicopterele Smurd, dacă astfel de situaţie este în zona rurală sau greu accesibilă.
Astfel, şi activităţile curente, zilnice, deservesc situaţii de urgenţă care implică una sau mai multe persoane. Chiar dacă vorbim de o singură persoană, resursele deplasate pot fi unele impresionante în încercarea de a salva viaţă persoanei respective.
Cu alte cuvinte, insinuarea că DSU intervine doar când sunt calamităţi şi dezastre este inducătoare în eroare şi reprezintă o abordare a celor care de mulţi ani încearcă să diminueze rolul DSU şi a sistemului SMURD în acordarea primului ajutor şi al asistenţei medicale de urgenţă”, a scris Raed Arafat, pe pagina sa de Facebook.
Declarația lui Alexandru Rafila
Postarea vine după o declarație a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, din care reiese că DSU intervine în cazul unor calamități și dezastre.
„Situaţiile de urgenţă sunt una, medicina de urgenţă înseamnă cu totul altceva. Medicina de urgenţă trebuie să funcţioneze tot timpul şi în situaţii de rutină, de normalitate. Medicina de urgenţă este o specialitate medicală, alături de alte 50 şi ceva de specialităţi medicale. Asta este situaţia şi ea trebuie să deservească pacienţii care au nevoie de o intervenţie medicală de urgenţă care nu trebuie neapărat să se întâmple pe autostradă, în elicoptere, în vapoare speciale sau în tot felul de maşini de-astea care au vopseaua roşie.
Nu trebuie să se întâmple acolo această intervenţie. Chiar nu se întâmplă, pentru că sunt două servicii: un serviciu care se numeşte SMURD, care este al Ministerului Administraţiei şi Internelor şi care are ca şi echipaje paramedici, adică sunt pompieri care sunt instruiţi în acordarea primului ajutor. Şi există ambulanţa, care este o instituţie veche, cunoscută în România, care este profesionalizată medical, care are medici şi asistenţi medicali şi care ţine de Ministerul Sănătăţii”, a afirmat Alexandru Rafila duminică, la Prima Tv., relatează news.ro.
Atribuțiile DSU
Art I din OUG 1 / 2014 prevede: (1) În cadrul Ministerului Afacerilor Interne se înfiinţează Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, denumit în continuare Departamentul, structură operaţională, fără personalitate juridică, cu atribuţii de:
a) coordonare integrată, cu caracter permanent, la nivel naţional, a activităţilor de protecţie civilă, de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, de asigurare a resurselor umane, materiale, financiare şi de altă natură necesare restabilirii stării provizorii de normalitate, inclusiv de prim ajutor calificat şi asistenţă medicală de urgenţă, în cadrul unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor, denumite în continuare UPU/CPU, precum şi în cadrul structurilor SMURD şi serviciilor publice de ambulanţă, până la internarea în spital sau externarea din UPU/CPU;
b) elaborare, coordonare şi evaluare metodologică a activităţii de formare profesională şi de educaţie continuă în domeniul asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat, în colaborare cu structurile specializate ale Ministerului Sănătăţii şi ale celorlalte instituţii sau structuri cu atribuţii în domeniu;
În vederea realizării atribuţiilor specifice, Departamentul are în componenţă structuri funcţionale, care includ, fără a se limita, Direcţia generală urgenţe medicale, Direcţia generală pentru protecţie civilă şi Direcţia suport decizional.