Evenimentul Zilei > Justitie > Misiune contracronometru: De ce dau judecătorii termene zilnice în dosarul de evaziune al lui Leo de la Strehaia
VIDEO

Misiune contracronometru: De ce dau judecătorii termene zilnice în dosarul de evaziune al lui Leo de la Strehaia

Ion Stelică Mihai, zis și Leo sau supranumit „Prințul Țiganilor”, cunoscut în spațiul public pentru scandalurile mondene în care a fost implicat de-a lungul timpului, pare că află într-o situația complicată. Judecătorii de la Curtea de Apel București au dat termene zilnice în apelul din dosarul bărbatului.

Termene zilnice în dosarul de evaziune fiscală al lui Leo

Judecătorii Curții de Apel București, Carmen Veronica Găină și Ovidiu Richițeanu-Năstase, au dat termene zilnice la apelul din dosarul de evaziune fiscală în care apare și numele celebrului Leo de la Strehaia, supranumit și „Prințul Țiganilor”, potrivit g4media. Se pare că judecătoarea Găină „a forțat judecata într-un dosar de evaziune fiscală, deși avocatul unui inculpat a fost testat pozitiv cu COVID-19, iar toți ceilalți apărători din proces au luat contact cu el”.

Amintim că pe data de 27 iulie 2021, fostul iubit al deputatei PSD Laura Vicol, Leo de la Strehaia, mama lui, Maria Mihai, zisă Patroana, fratele vitreg, Ioan Mihai zis Mex, și vărul, Gheorghe Gheorghe au fost condamnați la câte trei ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală. Concret, aceștia au fost acuzați de tentativă la stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor și complicitate la această tentativă.

„Prințul Țiganilor”, pus în fața justiției din România

Avocata Mihaela Angheluș (care îl apără pe Gheorghe Gheorghe, vărul lui Leo de la Strehaia) a devoalat că faptele se prescriu în 2 octombrie, iar „grabă e cel puțin suspectă”. „Apropierea termenului de prescripție nu e imputabilă nici avocaților, nici inculpaților. Dosarul a stat la DNA timp de aproape 8 ani”, a spus apărătoarea lui Gheorghe Gheorghe.

Mihaela Angheluș i-a solicitat magistratei Găină amânarea judecării dosarului din cauza că alt avocat din speță, Andrei Necea (apărătorul Mariei Mihai, mama lui Leo), a fost confirmat cu COVID-19.

Confirmarea a venit la 13 septembrie, între termenele programate pentru 10 septembrie și 14 septembrie. La 14, avocata Angheluș a intrat în autoizolare la domiciliu și a notificat Direcția de Sănătate Publică București.

De asemenea, ea i-a solicitat președintei completului un nou termen de judecată, insistând pe faptul că propriul ei client a refuzat să fie reprezentat de către alt avocat.

Totuși, judecătoarea nu s-a lăsat înduplecată și i-a transmis avocatei Ana Angheluș că până miercuri, 15 septembrie 2021, la ora 10:30, în sala de judecată unde se desfășoară procesul, să prezinte dovada imposibilității de prezentare la termenul de marți, 14 septembrie 2021.

În plus, avocata a fost informată că trebuie să-și asigure substituirea în apărarea clientului. În caz contrar, inculpatul va avea un avocat din oficiu.

Avocata acuză: DNA a ținut dosarul peste 7 ani

După cum am scris la începutul articolului, suspecta grabă a completului Găină-Richițeanu de a soluționa dosarul are legătură cu apropierea termenului de prescripție a faptelor.

Altfel spus: instanța pare să cedeze presiunilor DNA de a rezolva cauza cât mai repede, în ciuda situației pandemice. Cel puțin așa a arătat Ana Mihaela Angheluș în răspunsul formulat miercuri, 15 septembrie 2021, față de adresa Curții de Apel București.

În plus, avocata a explicat pentru Lumea Justiției că presupusele fapte de tentativă la stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor și respectiv de complicitate la această tentativă urmează să se prescrie în data de 2 octombrie 2021:

«Faptele se prescriu în 2 octombrie. Graba președintei completului este cel puțin suspectă, în condițiile în care apropierea termenului de prescripție nu este imputabilă nici avocaților, nici inculpaților.

Dosarul a stat la DNA aproape 8 ani

Gândiți-va că dosarul a stat la DNA timp de aproape 8 ani! (n.r. – dosarul DNA 446/P/2010 a fost deschis în 2010 și trimis în judecată abia în 2017). Fondul s-a judecat în 3 ani și ceva, iar aici includ și starea de urgență, în care toate termenele au fost suspendate.

Iar acum DNA ce face? Îi cere Curții de Apel București să judece apelul în doar trei săptămâni, fără administrare de probe în apărare, doar că să nu intervină prescripția. În speță, nu există niciun prejudiciu creat statului. Practic, a fost depus un decont de TVA care a fost respins. Asta e tot. Și nici măcar această respingere nu există la dosarul cauzei.»

Procesul continuă, în ciuda insistențelor avocaților, iar luju.ro anunță că magistrații Carmen Veronica Găină și Ovidiu Richițeanu-Năstase au refuzat solicitarea avocaților Ana Mihaela Angheluș și Andrei Necea pentru amânarea continuării judecății.

Completul a desemnat apărători din oficiu în locul celor doi apărători aleși și a acordat următorul termen pentru data de 20 septembrie 2021. Și asta se întâmplă chiar dacă deciziile de carantinare pentru ambii avocați sunt valabile până în data de 26 septembrie 2021, inclusiv.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: