Leo de la Strehaia s-a convins cum se mai face justiție în România. Judecătoarea Găină e vedetă

Leo de la Strehaia s-a convins cum se mai face justiție în România. Judecătoarea Găină e vedetă

Jurnaliștii de la Lumea Justiției au dezvăluit recent modul în care judecătoarea Carmen Veronica Găină (Curtea de Apel București) se ocupă de un dosar de evaziune fiscală, în care apare și numele celebrului Leo de la Strehaia, supranumit și „Prințul Țiganilor″, personaj cunoscut mai ales pentru scandalurile mondene în care a fost implicat de-a lungul anilor.

Practic, conform luju.ro, se pare că judecătoarea Găină „a forțat judecata într-un dosar de evaziune fiscală, deși avocatul unui inculpat a fost testat pozitiv cu COVID-19, iar toți ceilalți apărători din proces au luat contact cu el″.

În acest context, avocata Mihaela Angheluș (care îl apără pe Gheorghe Gheorghe, vărul lui Leo de la Strehaia) a devoalat că faptele se prescriu în 2 octombrie, iar „grabă e cel puțîn suspectă″. „Apropierea termenului de prescripție nu e imputabilă nici avocaților, nici inculpaților. Dosarul a stat la DNA timp de aproape 8 ani”, a spus apărătoarea lui Gheorghe Gheorghe.

„Un dosar trebuie judecat până la capăt, chiar dacă în joc este sănătatea avocaților. Așa pare să gândească judecătoarea Carmen Veronica Găină, de la Curtea de Apel București, cea care a refuzat amânarea judecării unui dosar, la cererea avocatei unuia dintre inculpați, din cauză că alt avocat din cauza a fost confirmat cu Covid-19, iar toți ceilalți apărători au luat contact cu el.

Iar miza este rezolvarea dosarului cât mai rapid, înainte de termenul de prescripție care ar urmă să se împlinească în doar câteva săptămâni″, au remarcat jurnaliștii de la Lumea Justiției.

Unde-i lege, nu-i tocmeală

Mihaela Angheluș i-a solicitat magistratei Găină amânarea judecării dosarului din cauza că alt avocat din speță, Andrei Necea (apărătorul Mariei Mihai, mama lui Leo), a fost confirmat cu COVID-19.

Confirmarea a venit la 13 septembrie, între termenele programate pentru 10 septembrie și 14 septembrie. La 14, avocata Angheluș a intrat în autoizolare la domiciliu și a notificat Direcția de Sănătate Publică București.

De asemenea, ea i-a solicitat președintei completului un nou termen de judecată, insistând pe faptul că propriul ei client a refuzat să fie reprezentat de către alt avocat.

Leo de la Strehaia

Totuși, judecătoarea nu s-a lăsat înduplecată și i-a transmis avocatei Ana Angheluș că până miercuri, 15 septembrie 2021, la ora 10:30, în sala de judecată unde se desfășoară procesul, să prezinte dovada imposibilității de prezentare la termenul de marți, 14 septembrie 2021.

În plus, avocata a fost informată că trebuie să-și asigure substituirea în apărarea clientului. În caz contrar, inculpatul va avea un avocat din oficiu.

Avocata acuză: DNA a ținut dosarul peste 7 ani

„După cum am scris la începutul articolului, suspecta grabă a completului Găină-Richițeanu de a soluționa dosarul are legătură cu apropierea termenului de prescripție a faptelor.

Altfel spus: instanța pare să cedeze presiunilor DNA de a rezolva cauza cât mai repede, în ciuda situației pandemice. Cel puțin așa a arătat Ana Mihaela Angheluș în răspunsul formulat miercuri, 15 septembrie 2021, față de adresa Curții de Apel București.

În plus, avocata a explicat pentru Lumea Justiției că presupusele fapte de tentativă la stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor și respectiv de complicitate la această tentativă urmează să se prescrie în data de 2 octombrie 2021:

«Faptele se prescriu în 2 octombrie. Graba președintei completului este cel puțin suspectă, în condițiile în care apropierea termenului de prescripție nu este imputabilă nici avocaților, nici inculpaților.

Dosarul a stat la DNA aproape 8 ani

Gândiți-va că dosarul a stat la DNA timp de aproape 8 ani! (n.r. - dosarul DNA 446/P/2010 a fost deschis în 2010 și trimis în judecată abia în 2017). Fondul s-a judecat în 3 ani și ceva, iar aici includ și starea de urgență, în care toate termenele au fost suspendate.

Iar acum DNA ce face? Îi cere Curții de Apel București să judece apelul în doar trei săptămâni, fără administrare de probe în apărare, doar că să nu intervină prescripția. În speță, nu există niciun prejudiciu creat statului. Practic, a fost depus un decont de TVA care a fost respins. Asta e tot. Și nici măcar această respingere nu există la dosarul cauzei.»

Procesul continuă, în ciuda insistențelor avocaților, iar luju.ro anunță că magistrații Carmen Veronica Găină și Ovidiu Richițeanu-Năstase au refuzat solicitarea avocaților Ana Mihaela Angheluș și Andrei Necea pentru amânarea continuării judecății.

Completul a desemnat apărători din oficiu în locul celor doi apărători aleși și a acordat următorul termen pentru data de 20 septembrie 2021. Și asta se întâmplă chiar dacă deciziile de carantinare pentru ambii avocați sunt valabile până în data de 26 septembrie 2021, inclusiv.