Cumnatul lui Geoană a fost găsit în Turcia. Ionuț Costea a fugit de teama pușcăriei

Cumnatul lui Geoană a fost găsit în Turcia. Ionuț Costea a fugit de teama pușcăriei Mircea Geoană Sursa Foto - Facebook

Cumnatul lui Mircea Geoană, bancherul Ionuț Costea, a fost depistat de autoritățile române în Turcia, unde se ascunde ca să scape de condamnarea la șase ani de închisoare pentru corupție. El a fost dat în urmărire internațională de anul trecut.

Mircea Geoană, secretarul general al NATO primește o veste neplăcută în condițiile în care intenționa să candideze la Președinția României. Cumnatul să, Ionuț Costea, condamnat la șase ani de închisoare pentru corupție a fost găsit. Autoritățile române i-au dat de urmă în Turcia, unde ar fi ajuns în urmă cu aproape un an.

Mircea Geoană își vede candidatura năruindu-se

Ionuț Costea a fost condamnat la șase ani de închisoare cu executare într-un dosar de corupție. Verdictul final a fost dat, pentru cumnatul lui Mircea Geoană, anul trecut, în 2023. Conform datelor oficiale, el ar fi ajuns în Turcia pe 7 februarie.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul în casație - cale extraordinară de atac - formulat de DNA și de Ionuț Mircea Costea. Fost președinte al Eximbank, acesta a fost implicat într-un caz de luare de mită de la compania austriacă Swietelski. În schimbul banilor, cumnatul lui Mircea Geoană urma să prioritizeze plata facturilor pentru reabilitarea tronsonului de cale ferată Cernavodă - Constanța.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ionuţ Costea a fost acuzat de complicitate la luare de mită și a fost găsit vinovat de judecători. El a fost condamnat pentru că a primit peste 3.000.000 de lei și 2.320.698 euro în perioada 2005-2007. Cumnatul lui Mircea Geoană a fost condamnat definitiv, în mai anul trecut, la 6 ani de detenție, pedeapsa fiindu-i redusă de la 7 ani, în primă instanță.

Justiția

Sursa foto: Politia Română

Autoritățile inițiază procedurile de extrădare

Mircea Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, a fost dat în urmărire de Poliţia Română, în luna mai. Acesta nu s-a predat, conform procedurilor,  pentru a fi dus la penitenciar și nici nu a fost găsit la domiciliu. Inițial apropiații săi au spus că bancherul ar fi plecat la tratament în străinătate. A fost găsit pe teritoriul statului turc și au fost inițiate procedurile de extrădare.

Tribunalul București a constatat că sunt îndeplinite condițiile pentru a cere extrădarea în România, din Turcia, a lui Ionuț Mircea Costea.

„În temeiul art. 65 alin. 1 şi 3 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală – republicată, constată întrunite condiţiile pentru solicitarea extrădării din Turcia a condamnatului Costea Mircea Ionuț în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei închisorii (...) Cu drept de contestaţie în termen de 24 de ore de la pronunţare pentru procuror”, se arată în decizia Tribunalului București pronunțată recent, în cazul cumnatului lui Mircea Geoană.

Aducerea fugarilor în țară, gaură în bugetul de stat. Sumele cheltuite de Ministerul Justiției

Justiție.Sursa foto: Arhiva EVZ

Mircea Geoană, favorit în cursa prezidențială

Pentru secretarul general adjunct al NATO, fuga cumnatului în străinătate reprezintă o problemă sensibilă. În ultima perioadă s-au intensificat speculațiile cu privire la interesul lui Mircea Geoană față de o candidatură la alegerile prezidențiale din toamna viitoare. El este preferatul alegătorilor români în mai toate sondajele de opinie realizate în ultimele luni.

Pe de altă parte, însă, experții nu-i dau foarte multe șanse deoarece nu are un partid în spate. De menționat că, în cazul în care va candida, Mircea Geoană n-ar fi primul independent. La fiecare scrutin prezidențial apar candidați independenți. E drept că aceștia nu au obținut rezultate notabile și nici măcar nu au ajuns în turul al doilea. Însă, nici nu au fost dați favoriți de sondaje.

Astfel, al ultimele alegeri prezidențiale, din 2019, regretatul actor Bogdan Stanoevici și-a încercat norocul la prezidențiale din postura de independent. Înainte de el au mai fost, în 2014, Monica Macovei, Călin Popescu Tăriceanu, Gheorghe Funar și Theodor Meleșcanu. În 2009, Sorin Oprescu a candidat independent și s-a clasat pe locul al șaselea, obținând 3,18% din voturile românilor.

În 2004, a candidat fără partid, Gheorghe Dinu, iar în anul 2000 i-am avut pe Eduard Manole și pe Graziela-Elena Bârlă. În 1996 au fost trei independenți, Nuțu Anghelina, Constantin Mudava și Nicolae Militaru. În 1992 l-am avut pe Caius Traian Dragomir.