Exclusiv. Nume grele în procesul lui Sebastian Vlădescu și Ionuț Costea, VIP-uri chemate ca martori. Printre ele, și un fost ambasador

Exclusiv. Nume grele în procesul lui Sebastian Vlădescu și Ionuț Costea, VIP-uri chemate ca martori. Printre ele, și un fost ambasador

Dacă instanța va încuviința cererea avocaților, în dosarul lui Sebastian Vlădescu și Ionuț Costea vor fi audiați ca martori Emil Boc, Călin Popescu Tăriceau, Radu Berceanu, Anca Boagiu, Mihai Tănăsescu dar și fostul ambasador al UK în România din perioada 2008-2010.

Așa cum am scris în urmă cu o lună, la Înalta Curte a început judecarea apelului în dosarul 860/1/2022, în care sunt judecați Sebastian Vlădescu, fost ministru de finanțe, Ionuț Costea (cumnatul lui Mircea Geoană), fost președinte Eximbank, Constantin Dascălu, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Cristian Boureanu, fost parlamentar PDL. 

Toți au fost condamnați pe fond, de către un complet de 3 judecători de la ÎCCJ, la ani grei de închisoare, pentru o presupusă mită luată de la o firmă austriacă, pentru lucrarea de reabilitare a căii ferate București-Constanța. Vlădescu a primit o pedeapsă de 8 ani și 6 luni de închisoare, Costea a primit 7 ani, Dascălu, 5 ani și 6 luni și Boureanu 4 ai și 3 luni, toți cu executare. Aceștia au făcut apel, iar luna trecută s-a judecat primul termen. Cu acea ocazie, instanța a propus amânarea, deoarece lipsea un judecător de drept din complet. Părțile au fost de acord, iar noul termen a fost 10 Octombrie.

Ionuț Costea (cumnatul lui Mircea Geoană)

Tema ședinței a fost solicitarea inculpaților pentru martori și probatoriu

La termenul din 10 Octombrie, completul a fost cel legal constituit. Cei 5 judecători care vor decide soarta inculpaților sunt Iulian Dragomir, președinte, Anca Mădălina Alexandrescu, Constantin Epure, Mircea Mugurel Șelea și Rodica Cosma, judecători. În fața lor pledează avocați celebri ai penalului precum Dan Lupașcu și Flavius Radu pentru Ionuț Costea, Ion Cazacu și Floria Șurghie pentru Sebastian Vlădescu, Corin Dănescu pentru Constantin Dascălu, Liviu Dăscălescu pentru Cristi Boureau și Adrian Georgescu pentru intimata apelantă Mihaela Mititelu. Cu toții au fost prezenți în Sala Secțiilor Reunite la primul termen de dezbateri din apel. Tema ședinței a fost propunerea de probatoriu pentru inculpați și în special propunerea audierii martorilor. În afara martorilor denunțători și a celor audiați în timpul urmăririi penale sau la fond, pe lista celor pe care apărătorii vor să fie audiați de instanță se numără nume noi, unele dintre ele chiar celebre.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ionuț Costea

Cristi Boureanu a cărat un bax cu apă din care a oferit și unei avocate din oficiu

În sala de judecată, Cristi Boureanu și Sebastian Vlădescu s-au ignorat reciproc, chiar dacă au stat aproape unul de celălalt. Boureanu a stat în bancă lângă avocatul său în timp ce Vlădescu a stat în picioare, lângă fostul lui fin. Fostul ministru a venit îmbrăcat smart casual, în jeanși, pantofi maro din piele întoarsă și sacou albastru, sport. Boureanu a fost îmbrăcat cu pantaloni gri și pulover crem. El i-a dus bagajele avocatului Dăscălescu, inclusiv un bax cu apă, din care i-a oferit o sticlă și unei avocate din oficiu care stătea de dimineață în sala de judecată. Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, a fost îmbrăcat cu pantaloni și sacou de culoare închisă, cămașă albă dar fără cravată. A stat în picioare, lângă avocații săi, la fel ca Dascălu, care a rezemat peretele de lângă fereastră.

Cristian Boureanu, fost parlamentar PDL

“Lotul Vlădescu” a avut noroc și a sărit rândul la judecată din cauza unui martor ieșit să fumeze

Înaintea dosarului lui Sebastian Vlădescu ar fi trebuie să se judece un alt dosar, al parlamentarului PNL Corneliu Cozmanciuc, însă martorul care ar fi trebuit să fie audiat, plecase la o țigară. Din acest motiv, președintele completului, Iulian Dragomir, s-a enervat și l-a lăsat pe parlamentar cu dosarul lui, la a doua strigare, motiv de bucurie pentru apărătorii lui Vlădescu și a celorlalți inculpați din dosarul cu șpaga. Au câștigat, în acest fel, cel puțin o oră. Degeaba a revenit martorul lui Cozmanciuc în sală și s-a scuzat, cu mâinile în buzunare, că a fost ieșit puțin, judecătorul Dragomir a dat startul susținerilor în dosarul lui Vlădescu, Costea și Boureanu. Inițial, judecătorul Dragomir i-a întrebat pe apărători în ce ordine ar vrea să ia cuvântul, dar s-a răzgândit și a decis ca ordinea să fie cea din citatoriu, așa cum s-a făcut apelul nominal și apare la avizier. “V-am lecturat solicitările de probatorii. Pentru că sunt voluminoase și avem de audiat martori în următorul dosar, vă rog să esențializați și să mergeți direct la teza probatorie”, le-a comunicat președitele completului. După care a dat cuvântul avocaților, însă chiar înainte ca aceștia să înceapă pledoariile, și-a amintit că a uitat de apelul procurorului DNA, așa că i-a dat cuvântul acestuia. 

Doru Boștină și Horia Simu, chemați să explice o sumă de 10 milioane de dolari, o mașină de lux și alte plăți către cumnatul lui Geoană

Procurorul DNA a cerut reaudierea martorilor Cezar Gușu și Doru Boștină, ambii avocați. Boștină este și denunțător în dosar. Despre cei doi, parchetul a afirmat că ar putea aduce lămuriri în favoarea acuzării. După procuror, a fost rândul  avocatului Flavius Radu, pentru Ionuț Costea. Și acesta a solicitat audierea martorilor Gușu și Boștină, dar în special al lui Boștină, pentru a explica relația dintre el și Ionuț Costea și natura transferurilor financiare dintre cei doi, considerate ca fiind foloase necuvenite la judecata pe fond. De asemenea, apărătorul lui Costea l-a solicitat ca martor pe omul de afaceri Horia Simu, pentru a demonstra sursa unei plăți de 50 de mii de euro și proveniența unei mașini de lux, dar și despre suma de 10 milioane de dolari, pe care Doru Boștină a administrat-o în anul 2008 și de la care au izvorât sumele considerate ca fiind foloase necuvenite pentru traficul de influență.

Vlădescu îi vrea ca martori pe Tăriceanu, Boc, Berceanu, Pogea, Ialomițianu și alții

Petru Sebastian Vlădescu, primul a vorbit avocatul Ion Cazacu. “Nu vreau să reiau teza probatorie pentru cei 20 de martori pe care i-am solicitat și în scris. Clientul meu are o pedeapsă extrem de severă, dar apreciem că întreaga cercetare judecătorească s-a efectuat cu încălcarea procedurii penale și a principiului egalității de arme, ceea ce a înclinat balanța în favoarea acuzării”, a început pledoaria avocatul Cazacu. Au urmat explicațiile despre neregulile din procesul de fond, inclusiv recuzarea pe care a depus-o atunci dar i-a fost respinsă. Martorii propuși de apărarea lui Ionuț Costea pentru reaudiere sunt Doru Boștină, Gheorghe Gherghina (fost director general în Ministerul Finanțelor), Radu Berceanu și încă câteva doamne. Despre Boștină și calitatea acestuia de denunțător, avocatul Cazacu a spus că tocmai a aflat că “a primit un premiu de la DNA pentru declarațiile date în prezentul dosar” și a primit clasare îtr-un alt dosar penal, atât el cât și celălalt denunțător, Florin Hozoc.  Ca martori noi, care nu au fost audiați nici la urmărirea penală, nici la fond, a fost propus un austriac, Ralf Weltz, ca semnatar al unui act adițional dintre cabinetul de avocatură a lui Doru Boștină și firma austriacă Swietelski., care a efectuat lucrările la calea ferată. De asemenea a fost solicitat ca martor și un membru al consiliuli de supraveghere al firmei austriece, un anume Martin Werner. Un alt martor nou, propus de apărătorii lui Vlădescu este fostul ministru al transporturilor Gheorghe Dobre. De asemenea, apărarea consideră importantă citarea lui Călin Popescu Tăriceanu, în calitate de fost prim ministru, care să explice în ce context a fost numit Sebastian Vlădescu ca ministru de finanțe. 

“Pe Darth Vader nu-l chemați ca martor?”, a întrebat cineva din sală

Pentru partea a doua a acuzațiilor, s-a cerut reaudierea martorului Florin Hozoc, din a căruia declarație înregistrată la DNA lipsesc 58 de minute. Alți martori avocați au fost Anca Boagiu, Emil Boc, Gheorghe Ialomițianu, Gheorghe Pogea și doi avocați ciprioți prin mâna cărora se presupus că au trecut mai multe milioane de euro destinate șpăgii. În acel moment, din sală s-a auzit o întrebare ironică. “Pe Darth Vader nu îl chemați ca martor?”, a întrebat în barbă unul dintre participanții la ședință. Avocatul Cazacu s-a întors și a răspuns foarte serios. “Nu, doar pe Gheorghe Pogea și Mihai Tănăsescu, fostul reprezentat al României la FMI și cu aceștia închei”, a spus Cazacu.

Avocatul Dăescu îi vrea în plus ca martori pe Arpad Paszkany și pe un fost ambasador UK în România

Avocatul Corin Dănescu, cel care îl apără pe fostul secretar de stat Constantin Dascălu, a cerut să se emită o adresă către Guvernul României prin care să se solicite toate documentele care au stat la baza emiterii HG-urilor prin care s-au făcut plățile arieratelor către firma austriacă. Ca martori, l-a solicitat pe fostul prim ministru Emil Boc, dar nu pentru că apare în unele declarații ale denunțătorului Flori Hozoc ca fiind beneficiar al unor sume necuvenite, ci pentru a explica situația României de atunci și ce s-ar fi întâmplat dacă România nu plătea arieratele. Al doilea martor propus de apărare este fostul ambasador al Marei Britanii la București, Robin Barett despre care Constatin Dascălu susține prin avocat, că îl presa pe unde îl prindea ca să fie plătită firma austriacă, deoarece avea un subcontractor care trebuia să-și primească banii și pentru care avea interes diplomatul.. “Peste tot pe unde mă prindea, mă plesnea că nu plătește Swietelski, de parcă eu eram Swietelski”, a spus avocatul Dănescu în numele clientului său. A mai solicitat reaudierea denunțătorului Hozoc dar și a foștilor miniștri Berceau și Boagiu, dar fi a lui Arpad Paszkany, fostul finanțator de la echipa de fotbal CFR Cluj, prin intermediul căruia se presupune că s-a dat mita pentru Dascălu. În încheiere, Corin Dănescu a cerut și o expertiză financiar-contabilă, ca să se vadă circuitul presupusei șpăgi prin intermediul unor firme.

Constatin Dascălu, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor

Cristi Boureanu este singurul care nu ar beneficia de prescripție, chiar și după aplicarea deciziei CCR

Pentru fostul parlamentar Cristian Boureanu, a luat cuvântul avocatul Liviu Dăscălescu, fost procuror cu o vechime de 40 de ani în domeniul penal. Acesta a spus că situația clientului său este una specială, deoarece a fost singurul care a dat declarație încă din faza de urmărire penală, declarație pe care și-a menținut-o până în faza  actuală a apelului. De asemenea, Boureanu este singurul dintre inculpați care nu poate cere prescripția, deoarece procurorii DNA i-au extins faptele până în anul 2017, pentru o presupusă mită care s-a dat în anul 2009 dar s-ar fi încasat în 2017, într-o firmă din care fostul politician ieșise de mult. Referindu-se la motivul apelului, avocatul Dăscălescu a mai spus că denunțătorul Florian Hozoc, “acest titirez din dosar, nu poate să aibă, niciodată, calitatea de martor denunțător”. Petru audiere, apărătorul lui Boureanu i-a propus pe martorii Emil Boc, Radu Berceanu, Anca Boagiu și Gheorghe Pogea pe lângă alți martori fără lume sonore. Tot ca probatoriu, avocatul Dăscălescu a cerut și o expertiză financiar-contabilă. “Eu nu cer această expertiză ca să lălăi judecarea cauzei. Eu am cerut această expertiză înainte de primul termen de la fond, încă din Camera preliminară, ca să lămurească remiterea banilor către clientul meu pentru trafic de influență. La fond nu s-a lămurit acest circuit, mai ales că judecătorul, pe 20 de pagini, a susținut că nu se probează că banii de la Hozoc au adus la Boureanu, dar în final l-a condamnat ”, a spus avocatul Liviu Dăscălescu.

Cristian Boureanu

Cristian Boureanu

Instanța se va pronunța într-o săptămână în legătură cu martorii încuviițați

La final s-a dat cuvântul inculpaților, după ce a vorbit și procurorul DNA, care, cum era de acceptat, s-a opus celor mai mulți dintre martorii propuși de apărare. Toți au fost de acord cu spusele avocaților lor, cu excepția lui Sebastian Vlădescu, care deja plecase. L-a scuzat avocatul Florian Șurghie, pe motiv că i-ar s-ar fi făcut rău. Președitele Iulian Dragomir, a trecut cu vederea situația și l-a crezut pe cuvânt pe Șurghie că și clientul său este de acord cu spusele avocaților. Instanța a rămas în pronunțare pentru o săptămână pentru a decide ce martori acceptă și pe care nu, timp în care avocații mai pot depune alte documente. Următorul termen al apelului este 7 Noiembrie ora 13.00, când ar putea să înceapă audiere martorilor încuviințați de instanță. 

La plecare, unii s-au cindăit, alții au plecat cu trabucul în gură iar alții au cărat cuminți sacoșe

În curtea ÎCCJ, unii au mai rămas la discuții, alții au plecat glonț. Ionuț Costea și-a aprins o țigară de foi și a ieșit  în grabă. Cristi Boureanu a rămas lângă avocatul său, căruia i-a cărat geanta și alte sacoșe. Avocații lui Vlădescu, Cazacu și Șurghie, au avut o mică ciondăneală, pe felul în care a abordat fiecare dintre ei propunerea probatoriului. Și între avocatul Corin Dănescu și clientul său, Constantin Dascălu pe de-o parte și avocatul Liviu Dăscălescu pe de altă parte, au fost mici scântei. Probabil pentru că Dăscălescu nu l-a vrut pe martorul Hozoc și a cerut anularea probelor bazate pe declarațiile acestuia. “Nu îmi place privirea pe care mi-o aruncați”, i-a spus Dăscălescu lui Dascălu în timp ce se depărta spre ieșire. Pe 19 Octombrie vom afla câte dintre vedetele propuse ca martori vor fi acceptate de instanță și vor umple iar curtea Înaltei Curți de ziariști.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro